WinampWmp

NOS.nl binnenlands nieuws

NOS Binnenland
 • Te weinig nieuwe wapenstokken voor politie

  De politie kan nog niet overal aan het werk met de nieuwe wapenstok. De leverancier kan niet aan de grote landelijke vraag voldoen, staat in een brief aan teamchefs. Sinds begin deze maand wordt met de nieuwe stok gewerkt.

  Sommige agenten hebben de uitschuifbare wapenstok al wel gekregen en ermee geoefend. Agenten die nu nog op cursus gaan, moeten de stok daarna weer inleveren en weer met hun oude wapenstok gaan werken.

  De nieuwe wapenstok is elf centimeter langer dan de oude en van staal. De vorige was van rubber.

  Verbaasd

  Politievakbond ACP is verbaasd. De aanbesteding loopt al heel lang, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp, en dan moet je als leverancier wel weten hoeveel stokken je moet gaan leveren. Ook vindt hij het slecht dat agenten na de cursus niet meteen met de nieuwe stok kunnen blijven oefenen.

  Verwacht wordt dat er eind augustus of begin september weer voldoende nieuwe wapenstokken zijn, staat in de brief aan teamchefs.

 • Meer subsidie voor zelfmoordpreventie

  Stichting 113 Zelfmoordpreventie krijgt jaarlijks twee miljoen euro extra subsidie. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) wil daarmee het aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen terugdringen.

  113 heeft onder meer een website en telefoonnummer waarop mensen met suïcidale gedachten of gevoelens terechtkunnen. Ze krijgen er hulp van professionals en vrijwilligers.

  Tot nu toe kreeg de stichting jaarlijks 3,4 miljoen euro subsidie. Dat bedrag gaat omhoog naar 5,4 miljoen euro. Volgens Blokhuis kan 113 daardoor meer hulpverleners inzetten. Ook is er meer geld voor trainingen aan bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken, waardoor zij signalen voor zelfdoding sneller kunnen herkennen.

  Forse toename jongeren

  Begin deze maand werd bekend dat het aantal zelfdodingen onder jongeren van 10 tot 20 jaar fors is toegenomen. In 2017 maakten 81 mensen in deze leeftijdsgroep een einde aan hun leven, tegenover 48 een jaar eerder. Ook het totale aantal zelfdodingen nam vorig jaar toe, van 1894 naar 1917.

  "Elke zelfmoord staat voor een wereld aan verdriet en machteloosheid", zegt Blokhuis. "We moeten ons tot het uiterste blijven inspannen om het aantal suïcides terug te dringen."

  De staatssecretaris heeft hoge verwachtingen van de verhoogde subsidie. "113 Zelfmoordpreventie kan met het forse extra geld bijvoorbeeld veel senior hulpverleners opleiden, die op hun beurt veel meer juniors opleiden, die op hun beurt veel meer vrijwilligers begeleiden. Dat leidt er allemaal toe dat er veel meer gesprekken van hogere kwaliteit gevoerd kunnen worden met de mensen die hulp hard nodig hebben."

  Naast de verhoogde subsidie voor 113 stelt Blokhuis in totaal 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en lokale initiatieven om zelfdodingen te voorkomen. Er komt ook extra aandacht voor het terugdringen van zelfdodingen onder LHBTi-jongeren, onder meer met video's waarin ouders vertellen hoe zij hun kinderen hebben gesteund.

  Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113, verwacht dat de verhoogde subsidie zelfdodingen kan voorkomen. "We worden al jaren overspoeld met meer hulpvragen, die we moeilijk konden beantwoorden. We krijgen ongeveer 160 crisisoproepen per etmaal en bij extra drukte zaten we vaak met de handen in het haar. Dit extra geld geeft ons de capaciteit om ook bij pieken de oproepen goed te beantwoorden."

  Volgens Mokkenstorm is het lastig om het effect van hulplijnen aan te tonen. "Iets dat je voorkomt kun je niet tellen, want je kunt niet tellen wat er niet is gebeurd. Maar internationaal is wel duidelijk dat hulplijnen bijdragen aan het redden van levens. We hebben zelf ook meerdere keren per maand het gevoel: met deze persoon hebben we het verschil kunnen maken, in elk geval voor vandaag en misschien voor deze week."

 • 7 op de 10 kinderen roddelt weleens

  Stiekem over iemand praten, maar de persoon waarover het gaat hoort het niet. Dat is roddelen.

  Wij waren benieuwd hoe vaak jullie dat doen, dus deden we een onderzoek. En daaruit blijkt dat 7 op de 10 kinderen weleens roddelt.

  Populair

  De meeste van jullie zeggen dat praten over een ander je populair kan maken. Maar het zorgt ook vaak voor gedoe. 75% van de kinderen in het onderzoek zegt dat er ruzie door komt.

  Op school en social media

  Roddelen gebeurt ook op school. Op 9 van de 10 scholen wordt weleens stiekem over anderen gepraat, zeggen jullie.

  Maar het gebeurt niet alleen in het echt, ook veel via social media. Onze stelling gaat erover. Vind jij online roddelen erger dan in het echt?

 • Wekdienst 18/7: Thai uit ziekenhuis en Hells Angels voor de rechter

  Goedemorgen! Het is de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse en de Thaise voetballers die vastzaten in een grot geven vandaag een persconferentie.

  Op sommige plaatsen komen in de vroege ochtend mogelijk mistbanken voor. Vandaag schijnt de zon vaak tussen de wolken door. De kans op een bui is erg klein. Het wordt 23 tot 26 graden en daarbij staat er weinig wind.

  Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  De Thaise voetballers die ruim twee weken vastzaten in een grot mogen het ziekenhuis uit en geven een persconferentie.

  41 leerlingen van het VMBO Maastricht krijgen te horen of ze alsnog hun diploma krijgen. Ze maken deel uit van de groep van 354 eindexamenleerlingen die vlak voor hun diploma-uitreiking het bericht kregen dat hun eindexamen ongeldig was.

  Negen leden van de Hells Angels in Haarlem en de vriendin van de voorman van de motorclub horen hun vonnis in de rechtbank. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, afpersing, bedreiging, brandstichting, geweldpleging en witwassen.

  Het is de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse. We zoomen in op de controleurs die uitzoeken of mensen vals spelen. Bijvoorbeeld door een deel van de route af te snijden of een taxi te pakken.

  In de Tour de France wordt de elfde etappe gereden, van Albertville naar La Rosière. Die is vanaf 14.00 uur live te volgen via NOS.nl, in de app, op NPO 1 en via NPO Radio 1.

  Wat heb je gemist?

  De bedreiging van burgemeester Wil Houben van Voerendaal, is mogelijk een reactie geweest op de hardere aanpak van criminaliteit in de gemeente. Dat zei de politie gisteravond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

  Houben reed in februari net bij zijn huis weg, toen een gemaskerde man uit de struiken stapte en een vuurwapen op hem richtte. De burgemeester dook weg. Mogelijk heeft de schutter daarom de trekker niet overgehaald.

  Ander nieuws uit de nacht:

  VMBO Maastricht biedt excuses aan voor nieuwe fout: 79 leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven geen herstelopdracht te maken voor het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming), terwijl ze eerder te horen hadden gekregen dat dat wel moest. 'FC Twente gered van de ondergang': de naar eerste divisie gedegradeerde club heeft na wekenlange onderhandelingen een akkoord bereikt met de gemeente Enschede, meldt het regionale dagblad Tubantia. Tienduizenden stoffelijke overschotten gevonden in Pools park: op de plek was eeuwenlang een begraafplaats. De gemeente dacht dat alle graven in de jaren 50 waren geruimd, maar dat blijkt dus niet het geval.

  En dan nog dit:

  Geen huis, geen appartement, maar een hele stad: in de Verenigde Staten heeft een ondernemer de spookstad Cerro Gordo gekocht.

  De plaats heeft Brent Underwood 1,4 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) gekost.

  In het 19e-eeuwse mijnstadje, dat vertaald "dikke heuvel" heet, staan 22 leegstaande gebouwen, waaronder een hotel en een kerk. De ontstond toen er in 1865 zilver werd ontdekt.

  Fijne dag!

 • Zo worden valsspelers uit de Vierdaagse gehaald

  Een stukje afsnijden, een taxi pakken of de boel anderszins belazeren: veel gebeurt het niet in de Nijmeegse Vierdaagse, maar er wordt wel streng op gecontroleerd. Want wie de regels niet goed opvolgt, kan aan het einde van de tocht worden gediskwalificeerd.

  De organisatie controleert daarom de wandelaars: niet alleen met de vaste posten waar geknipt wordt, maar ook met mobiele controleteams die de wandelaars onverwachts kunnen opwachten. Zo checken Michiel van Hattem en Marcel Veldman tijdens de Vierdaagse onder meer of wandelaars een stuk afsnijden. "Er zitten er altijd wel een paar tussen", vertelt Van Hattem.

  Valsspelen gebeurt niet altijd expres. "Voor mensen die verkeerd wandelen, is het ook een extra service", zegt Van Hattem. "En mensen vinden het fijn om te weten dat iedereen echt dezelfde route doet, want dat geeft je eigen prestatie ook meer aanzien. Je kan de boel echt niet bedonderen."

  Maar ook wie per ongeluk verkeerd loopt, mag niet zomaar door. "Ze mogen de drie kilometer teruglopen", zegt Van Hattem. "Maar als ze dat niet willen, nemen we het polsbandje in en schrijven we een diskwalificatiebrief. De wandelaar kan dan nog bezwaar maken. Maar voor 'per ongeluk' tien kilometer afsnijden moet je wel een heel goed verhaal hebben."

  Het mobiele team let op de kleinste dingen: zo krijgt één van de deelnemers een waarschuwing vanwege het gebruik van een paraplu. "Het is een twijfelgeval of ze de paraplu onder haar arm hield, of dat ze er ook op steunde en dus gebruikte als wandelstok. Want dat betekent diskwalificatie", zegt Van Hattem. "Ik geef het even door aan de controlepost verderop. Als ze zien dat ze de paraplu daar weer gebruikt, wordt ze daar gediskwalificeerd."

  Ook de militaire deelnemers worden gecontroleerd. Zij lopen de eerste dag vanuit kamp Heumensoord veertig kilometer. Mannen moeten daarbij een bepakking van 10 kilo op hun rug dragen en dat wordt steeksproefgewijs gewogen met een weeghaak. Om het gewicht te bereiken, vullen de militairen hun rugtassen bijvoorbeeld met zand of stenen.

  Het gebeurt heel af en toe dat een bepakking te licht blijkt. Ook die militairen worden gediskwalificeerd. "Er is een groepsdruk, want je wilt niet de loser zijn", vertelt Michiel van Hattem, die zelf ook ooit militair was. "Het gebeurt vooral als eenheden elkaar niet kennen, merken we. Dan denken militairen sneller dat ze hun rugzak krap kunnen pakken."

  Van Hattem vindt het niet vervelend om mensen te diskwalificeren. "Ze maken een afspraak met zichzelf om de kilometers te lopen en aan de regels mee te doen", vindt hij. "Als je graag wilt lopen zonder regels, moet je dat lekker rond je eigen woonplaats gaan lopen op dagen dat het jou het beste uitkomt. Dan heb ik er geen last van."

  De organisatie van de Vierdaagse diskwalificeerde in 2016 negentien mensen en in 2017 25 mensen. Een klein aantal op de tienduizenden lopers die elke dag meedoen. Ook voor Michiel van Hattem en Marcel Veldman viel de eerste dag mee: zij constateerden tot nu toe bij zes mensen een overtreding.

 • VMBO Maastricht biedt excuses aan voor nieuwe fout

  79 leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven geen herstelopdracht te maken voor het vak ckv (culturele en kunstzinnige vorming), terwijl ze dat eerder wel te horen hadden gekregen. Volgens de school is er een fout gemaakt en hadden de leerlingen het vak al afgerond.

  De betrokken leerlingen zijn gisteren geïnformeerd. De school heeft hun excuses aangeboden en laten weten dat ze de herstelopdracht niet meer hoeven te maken.

  Minister Van Engelshoven heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de kwestie.

  Andere vakken

  Eind vorige week kregen de leerlingen van het VMBO Maastricht te horen voor welke vakken zij herstelopdrachten of -toetsen moesten maken. De school zei toen dat het besluit definitief was, maar moet daar nu dus van terugkomen.

  De interim-bestuurder van de school heeft gekeken of de fout ook bij andere vakken is gemaakt, maar dat is niet zo.

  Diploma

  Vandaag bespreekt de examencommissie van de school de uitslag van 41 leerlingen. Het vak ckv wordt daarin ook meegenomen. Leerlingen die geslaagd zijn, krijgen dat meteen te horen. Ze kunnen dezelfde dag nog hun diploma ophalen.

  "Dit is een belangrijke eerste stap bij het realiseren van de gezamenlijk inzet om zo veel mogelijk leerlingen alsnog in staat te stellen om op afzienbare termijn een diploma te kunnen halen", schrijft minister Van Engelshoven.

  Het VMBO Maastricht raakte kort na de examenperiode in opspraak. 354 leerlingen van twee vmbo-locaties hadden niet mogen meedoen aan het centraal examen, omdat ze hun schoolexamens niet hadden afgerond.

 • 'Brandweercommandanten moeten samen met Schaap de strijd aangaan'

  "Andere brandweercommandanten in Nederland moeten opstaan en zeggen: dit accepteren wij niet, wij gaan samen met Leen Schaap de strijd aan." Dat zegt Joop van Riessen, oud-commissaris van de politie in Amsterdam, in reactie op de situatie bij de Amsterdamse brandweer.

  Vandaag werd bekend dat brandweercommandant Schaap met de dood wordt bedreigd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of die bedreigingen afkomstig zijn van zijn eigen personeel. Daarmee lijkt het conflict tussen Amsterdamse brandweermannen en de korpsleiding op een dieptepunt gekomen.

  "Er is een strijd tussen de commandant en een kleine groep, een harde strijd die ook gevaarlijk kan zijn. Daar moet aandacht voor zijn", zegt Van Riessen. "En Schaap moet die strijd niet alleen aangaan. Andere brandweercommandanten moeten voor hem gaan staan en hem steunen hierin."

  Bekijk hieronder de reportage en het volledige gesprek met Joop van Riessen:

 • Meisje van 4 verdronken in Waddinxveen

  In Waddinxveen is een meisje van vier jaar oud in haar woonplaats verdronken.

  De hulpdiensten kregen rond 20.30 uur de melding dat een meisje gevonden was in het water in een woonwijk. Omstanders hadden haar uit het water gehaald. Direct werd gestart met een reanimatie.

  Dat mocht niet baten: het meisje overleed ter plekke. De politie onderzoekt wat er is gebeurd.

  Jongetje

  De afgelopen dagen zijn er meerdere mensen verdronken. Gisteren werd in een plas bij Nuenen het lichaam gevonden van een vrouw van 49 uit Eindhoven. Een dag daarvoor werd een jongen van 4 uit een plas in Hoofddorp gehaald.

  Gisteravond werd in het IJmeer bij Amsterdam het lichaam gevonden van een 59-jarige zwemmer. Ook hij is volgens de politie verdronken.

 • Heeft tbs nog wel zin na ruim twintig jaar in de cel?

  28 jaar gevangenisstraf en daarna tbs met dwangverpleging. Het is de straf die de rechter vandaag oplegde aan Michael P. voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Het vonnis is gelijk aan de eis, maar het is een opvallende straf. Dat komt door de tamelijk zeldzame combinatie van de lange celstraf en daarna gedwongen behandeling.

  P. kan in de praktijk pas beginnen aan zijn tbs na 23 jaar gevangenisstraf. "Heeft een behandeling nog wel zin na zoveel jaar?", vraagt strafpleiter Jan-Jesse Lieftink zich af. Hij is bestuurslid van de Vereniging van tbs-advocaten. "Maar die zinloosheid is misschien ook wel de bedoeling van de rechtbank, die P. omschrijft als een gewetenloze man die zijn eigen perverse wensen belangrijker vindt dan het leven van zijn medemens."

  Een tbs'er mag namelijk alleen terugkeren in de maatschappij als de behandeling is geslaagd. Lieftink: "De kans is groot dat P. uiteindelijk op de longstay-afdeling belandt, waar hij nooit meer wegkomt. Als je die insteek hebt, geef dan levenslang. Daar is het voor."

  Toch kan een tbs-behandeling best zin hebben na zoveel jaar, denkt Wineke Smid van De Forensische Zorgspecialisten. "Tbs op latere leeftijd kan best, wij hebben ook oudere patiënten."

  Er zitten voor- en nadelen aan, vertelt de onderzoekster. "Naarmate de jaren vorderen, vlakken eigenschappen wat af, dus ook de slechtere en risicovollere aspecten van een mens. Die zijn dan wellicht makkelijker te behandelen." Aan de andere kant is het delict lang geleden als de behandeling start. "Dat maakt het moeilijker om de gebeurtenissen goed te herinneren en vragen te beantwoorden als: wat was er allemaal gaande toen je dit deed?"

  Wat latere resocialisatie ook moeilijker maakt, is het feit dat een veroordeelde op een gegeven moment niet zoveel meer heeft in de buitenwereld. "Dus dan duurt het ook weer langer." Maar al met al ziet Smid behandeling na een lange celstraf niet als probleem. "Er zitten misschien nadelen aan, maar dat is dan maar zo, want vergelding moet ook een plek hebben."

  Een reden waarom er geen levenslang is opgelegd is de angst dat P. dan op termijn zonder adequate behandeling kan vrijkomen, denkt tbs-advocaat Lieftink. Bij levenslang is er na 25 jaar een toetsingsmoment waar wordt bekeken of iemand kan re-integreren. "Maar dat betekent niet dat dat ook echt gebeurt. Ook een verplichte behandeling kan onderdeel van resocialisatie zijn."

  Tbs wordt in deze zaak als een soort betere versie van levenslang gepresenteerd, vindt Lieftink. "Maar tbs is gericht op terugkeer in de maatschappij, terwijl levenslang in principe gewoon levenslang is. En nu probeert de rechtbank P. met tbs juist zolang mogelijk uit de samenleving te houden, uit angst voor dat toetsingsmoment. Dat deugt niet."

  Toch denkt Lieftink dat we in de toekomst vaker dit soort vonnissen gaan zien. "Ik zie dat rechters en OM steeds vaker hogere gevangenisstraffen combineren met tbs, in plaats van levenslang opleggen uit angst voor dat toetsingsmoment."

  Op ons bordje

  Ook ziet hij in zijn praktijk dat rechters na de dood van Anne Faber vaker tbs opleggen. Dat komt onder meer door de eerdere veroordeling van Michael P. waarin hij voor twee verkrachtingen geen tbs kreeg opgelegd. Hij weigerde toen mee te werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

  Dat leidde tot verontwaardiging, ook bij de vader van Anne Faber die vond dat de rechter in die zaak moest opstappen. Lieftink: "Dat heeft er bij de rechterlijke macht enorm ingehakt. Mogelijk dat rechters nu eerder denken: als het kan dan leggen we maar tbs op, anders krijgen we het later op ons bordje."

 • Digitalisering rechtspraak uitgelopen op drama: 'Minister moet ingrijpen'

  De Orde van Advocaten eist snel ingrijpen van de Raad voor de Rechtspraak en minister Sander Dekker na een ICT-drama bij de rechterlijke macht. Op dit moment functioneren er twee rechtssystemen naast elkaar in Nederland en zit de advocatuur met een miljoenenstrop.

  "Grote advocatenkantoren hebben veel kosten gemaakt voor het ontwikkelen van systemen om direct digitaal te kunnen procederen. Het probleem is dat die systemen nog steeds niet naar behoren werken. Ik vind dat meer dan teleurstellend", zegt Bart van Tongeren, algemeen deken van de Orde van Advocaten.

  In twee arrondissementen kan digitaal worden geprocedeerd, in de rest moet het nog gewoon via de post. Van Tongeren roept de Raad voor de Rechtspraak op om snel met een oplossing te komen. "De rechtzoekenden zijn de dupe. Die hebben nu niet toegang tot hetzelfde rechtssysteem."

  Meer dan 200 miljoen euro

  De grote digitaliseringsoperatie van de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechtelijke macht, begon zes jaar geleden. Het project Kwaliteit En Innovatie rechterlijke macht (KEI) zou in 2018 digitaal procederen mogelijk moeten maken. De kosten liepen de afgelopen jaren op tot over de 200 miljoen euro.

  Onder de naam KEI werd een ICT-systeem gebouwd waardoor verschillende partijen digitaal toegang zouden hebben tot de rechtspraak. Het gaat om rechters, advocaten, burgers en gerechtsdeurwaarders, maar ook overheidsdiensten zoals het UWV en de IND. Het doel was om de rechtzoekende dichter bij de rechtspraak te brengen.

  Ook was het de bedoeling om de werkprocessen van de rechterlijke macht te automatiseren en te bezuinigingen op administratief personeel, zoals griffiers. KEI bestaat uit verschillende onderdelen: straf, faillissement, administratief, vreemdelingen en civiel recht. Met name bij bij civiel recht is het het afgelopen jaar grondig misgegaan.

  'Niet toekomstbestendig'

  Eind 2017 begonnen de problemen met Oracle, de ICT-leverancier. Die zal de ICT-techniek die wordt gebruikt nog maar een korte tijd, waarschijnlijk een paar jaar, ondersteunen. Het bedrijf is van strategie veranderd en wil overstappen op een techniek die werkt met een digitale bewaarplek: een cloud.

  Volgens vice-voorzitter Kees Sterk is de Raad voor de Rechtspraak verrast door de opstelling van Oracle. "Willen we de ICT goed werkbaar maken dan moeten we verder investeren, maar nu is die investering niet toekomstbestendig. Daarom hebben besloten er niet mee verder te gaan."

  De mededeling van Oracle was des te pijnlijker omdat ondertussen de wet is gewijzigd: binnenkort mag er alleen nog digitaal geprocedeerd worden. In Midden-Nederland en Gelderland gebeurt dit al: sinds 2017 zijn in die arrondissementen verplichte pilots bezig waar digitaal geprocedeerd wordt. Maar daarbuiten gaat alles nog op papier met de postbode.

  Minister Dekker van Justitie en Veiligheid kreeg april dit jaar te horen wat er tot nu toe allemaal mis is gegaan met KEI. Onder het kopje 'reset digitalisering van de rechtspraak' stuurt voorzitter Frits Bakker de minister een dikke brief.

  "Geachte heer Dekker, KEI wordt gereset", staat in de brief. "De digitalisering van de rechtspraak wordt kleiner, eenvoudiger en beheersbaarder en krijgt een hoofddoel: de digitale toegankelijkheid voor rechtzoekenden en professionals. Dat is samengevat hoe de Raad voor de Rechtspraak zorgt dat het de controle terugkrijgt over de digitalisering van de rechtsspraak en vervolgens ook behoudt."

  Minister Dekker stuurt drie dagen later een brief naar de Tweede Kamer. Hij eist uitleg van de Raad voor de Rechtspraak: hij wil weten hoe het zover heeft kunnen komen en hoe ze meer grip op de situatie kunnen krijgen.

  Niet klaar voor het einde van het jaar

  Dan neemt de Raad in juni nog een belangrijke beslissing: het digitaal kunnen procederen in KEI Civiel wordt niet landelijk ingevoerd door ICT-problemen en tekorten op de budgetten. Onacceptabel, vindt Van Tongeren. "Omdat zo veel kantoren investeringen hebben gedaan op basis van juist die toezegging."

  Hij weet niet of er een plan B is. "Nu de stekker eruit is getrokken zou je verwachten dat er direct een alternatief is. Maar wat wij horen is dat er een vereenvoudigde digitalisering plaatsvindt die niet voor het einde van het jaar klaar is."

  Vice-voorzitter Sterk zegt dat er gewerkt wordt aan een plan B dat waarschijnlijk in het vroege najaar klaar is. "Dan moet er nog geld voor komen en dat moet het vervolgens nog gebouwd en uitgerold worden. Dus dat rechtssysteem is voor het einde van het jaar nog niet beschikbaar."

  'Onze organisatie is kei-failliet'

  De Raad voor de Rechtspraak heeft de 205 miljoen euro die het gehele KEI ICT-project tot 1 januari 2018 al had gekost, uit eigen middelen gefinancierd. Rechters, bronnen van Nieuwsuur, zeggen al: onze organisatie is kei-failliet.

  Sterk ziet dat anders. "We hebben een begroting met een tekort van 40 miljoen euro. De minister heeft die begroting goedgekeurd. Daar leid ik uit af dat we niet in financiële nood zitten."

  Over het geld dat is uitgegeven aan KEI is de Orde van Advocaten ook heel zuur. Van Tongeren: "Dat is natuurlijk heel wrang, want aan de ene kant zijn er grote overschrijdingen en andere kant heeft de minister geen 127 miljoen over voor de gefinancierde rechtsbijstand, terwijl dat wel zou moeten."

  Van de miljoenen euro's zijn ook talloze consultancy- en ICT-bedrijven betaald voor hun adviezen en observaties. Die de afgelopen jaren consequent uiterst bezorgd of alarmerend waren. Sterk zegt daarover: "Ik weet alleen dat wij een lerende organisatie zijn. We hebben dit niet al tien keer gedaan, dus we hebben ogen van buiten nodig om ons op het rechte pad te houden."

  De vice-voorzitter heeft door het ICT-debacle naar eigen zeggen wel aan aftreden gedacht. "Omdat het ontzettend frustrerend is als het niet lukt en je moet erkennen dat ambities te groot waren. Maar uiteindelijk heb ik daar niet de conclusie uit getrokken om op te stappen."

 • Seb loopt voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse

  Seb van 11 doet dit jaar voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Dat is het grootste wandelevenement ter wereld. Hij gaat vier dagen lang heel vroeg opstaan en dan 30 kilometer wandelen.

  30 kilometer

  Wandelaars kunnen 30, 40 of 50 kilometer lopen per dag. Je mag meedoen aan de Vierdaagse in het jaar dat je 12 wordt. Dit jaar geldt dat voor 430 kinderen. Zij doen allemaal mee aan de 30 kilometer.

  Seb heeft er lang naar uitgekeken:

  De Nijmeegse Vierdaagse duurt nog tot en met vrijdag. Iedereen die alle vier de dagen uitloopt krijgt een speciale medaille: een vierdaagsekruisje.

  Toch doen veel mensen net als Seb, vooral mee voor de gezelligheid. In de video hierboven vertelt hij er meer over.

 • Basisscholen missen 1300 leraren, na de zomer dreigt lesuitval

  Het basisonderwijs dreigt het nieuwe schooljaar in te gaan met een tekort van bijna 1300 onderwijzers. Waar scholen de afgelopen jaren vacatures over het algemeen nog op het laatste moment wisten in te vullen, vallen er nu blijvende gaten. Bijna een kwart (22,4 procent) van de schoolbesturen bereidt zich voor op die situatie.

  Een en ander blijkt uit een onderzoek (.pdf) in opdracht van brancheorganisatie PO-Raad waar 315 schoolbesturen aan meewerkten. Op hun scholen zitten 500.000 van de 1,5 miljoen basischoolleerlingen die Nederland telt.

  Het nijpende personeelstekort dreigt volgens de bestuurders het komend schooljaar allerlei verschillende negatieve effecten te hebben. Die hebben met elkaar gemeen dat ze de kwaliteit van het onderwijs bedreigen.

  Groepen worden noodgedwongen groter, er komen meer onbevoegde leerkrachten voor de klas, kinderen worden naar huis gestuurd en de toch al hoge werkdruk voor het personeel neemt verder toe.

  De situatie leidt tot frustratie bij schoolbestuurders, maar ook bij leerlingen:

  Eén van de scholen met een vacature is de christelijke Dreefschool in Haarlem. Directeur Jan Vos van Marken zoekt in de laatste week voor de zomervakantie nog een leerkracht voor de kleuters van groep 1-2.

  "Ik ben nu 26 jaar directeur en in al die tijd heb ik nog nooit een klas naar huis hoeven sturen", vertelt hij. "Dit probleem was er vaker, maar zo erg als het nu is, heb ik het nog nooit meegemaakt. En omdat er veel collega's met pensioen gaan en er weinig opvolging is vanuit de opleidingen, vrees ik dat het probleem alleen maar groter gaat worden."

  Het onderzoek onder schoolbestuurders werd gehouden tot 10 juli, op het moment dat voor de meeste basisscholen de zomervakantie al was gestart of op het punt van beginnen stond. Op dat moment zat 56 procent van de schoolbesturen in het onderzoek nog met vacatures.

  Ruim 40 procent verwacht die niet meer te kunnen invullen. Dat is 22,4 procent van het totaal aantal schoolbesturen. Gemiddeld gaat het om ruim een halve vacature waarvoor niemand te vinden is.

  Zware operatie

  De meeste schoolbesturen (71 procent) vullen gaten in het personeelsbestand door parttimers te vragen meer uren voor de klas te gaan staan. Ook worden er vaak onderwijsassistenten (59 procent) of stagiaires van de pabo (45 procent) ingezet.

  "Sommige dingen zie je aankomen, zoals die collega's die met pensioen gaan", zegt directeur Van Marken van de Dreefschool. "Dat is nog wel op te lossen. Maar nu is er een collega die een half jaar uitvalt vanwege een zware operatie. Bij dat soort niet-planbare problemen merk je dat het eigenlijk onmogelijk is om nog goed personeel te krijgen."

  Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad zegt zich ernstig zorgen te maken. "We kampen met een groot probleem waar niet alleen leerlingen, maar op den duur de hele maatschappij de dupe van wordt. Daar krijgen kinderen mee te maken en het leidt tot onzekerheid bij ouders: hoe gaat het komend schooljaar eruit zien?"

  Den Besten vraagt het kabinet met meer structurele oplossingen te komen dan de "losse, niet meer elkaar samenhangende maatregelen" die op dit moment zouden worden genomen. "Ik zie te veel los zand".

  Als voorbeeld noemt zij de 'zij-instromers', de mensen van buiten het onderwijs die opgeleid zouden moeten worden tot onderwijzer. "Het komende jaar is er voor 160 van hen een betaalde plek. Dat is echt een druppel op een gloeiende plaat als je bedenkt dat het tekort volgens de prognoses over twee jaar op 4000 leerkrachten staat. We moeten zij-instromen makkelijker maken, de salarissen moeten omhoog en we moeten nadenken hoe we het onderwijs anders kunnen organiseren. Bijvoorbeeld via slimme inzet van ict die het klassieke denken in één leraar per groep kan doorbreken."

  Salarissen

  Vanaf september gaan de salarissen in het onderwijs al omhoog. Het kabinet heeft daar 270 miljoen euro voor uitgetrokken. Daarnaast is er 237 miljoen beschikbaar voor verlaging van de werkdruk. "We hopen dat dit soort maatregelen meer mensen over de streep trekt om in het basisonderwijs te gaan werken", zegt Den Besten. "Tegelijkertijd zien we dat bij de salarissen het gat met de middelbare scholen blijft. Deze verhoging in de nieuwe cao is dus een eerste, belangrijke stap, maar niet voldoende."

 • Minder water uit de kraan door warmte en droogte

  Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat het al een tijdje warm en droog is. Kinderen in het noorden en oosten van het land merken dat vandaag ook bij de kraan en onder de douche. Daar komt minder water uit.

  Dat komt doordat mensen in die gebieden veel water tegelijkertijd gebruiken. In Friesland en Overijssel gebruiken mensen bijna de helft meer water dan normaal.

  Het water kan niet opraken. Maar om wel water te besparen zorgt het waterbedrijf ervoor dat de straal uit de douche en kraan niet zo hard is.

  In andere delen van Nederland valt het wel mee. Omdat veel gezinnen uit het midden en zuiden van Nederland al op vakantie zijn, wordt daar minder water gebruikt. De waterdruk blijft daar hetzelfde.

 • Iraakse jongen met down mag voorlopig niet worden uitgezet

  Het 6-jarige Iraakse jongetje met downsyndroom Zuzu mag voorlopig in Nederland blijven, heeft de vreemdelingenrechter bepaald. Volgens de rechter kan de jongen uit Amersfoort vanwege zijn medische situatie nu niet vertrekken en moet staatssecretaris Harbers de situatie opnieuw beoordelen.

  Vorig jaar werd de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor Zuzu en zijn familie afgewezen, waardoor uitzetting dreigde. De Amersfoortse burgemeester Bolsius vroeg staatssecretaris Harbers om gebruik te maken van zijn bevoegdheid om het kind en zijn familie een verblijfsstatus te geven, maar die weigerde omdat het stopzetten van Zuzu's behandeling in Nederland niet zou leiden tot een medische noodsituatie.

  Syrië

  De rechter oordeelt anders: de staatssecretaris heeft onvoldoende duidelijk gemaakt hoe de ouders van Zuzu hun zoon de juiste begeleiding kunnen geven bij uitzetting. De moeder van Zuzu is Iraaks, de vader is Palestijns en Zuzu zelf is in Syrië geboren. De vader en het zusje van Zuzu zitten nog in Syrië.

  Zuzu kreeg ook een tijdje geen gespecialiseerde begeleiding meer, door een verhuizing van Den Helder naar Amersfoort. Zijn situatie verslechterde toen.

  De vreemdelingenrechter stelt dat Harbers die terugval onvoldoende heeft meegewogen bij het standpunt dat er geen medische noodsituatie zal ontstaan en vindt dus dat hij de zaak opnieuw moet beoordelen.

 • Celstraffen voor twee hoofdverdachten Vestia-affaire

  De twee hoofdverdachten in het Vestia-schandaal zijn veroordeeld tot drie jaar en 2,5 jaar gevangenisstraf. Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries en financieel tussenpersoon Arjan Greeven hebben zich volgens de rechtbank in Rotterdam schuldig gemaakt aan misdrijven als omkoping, oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

  Vestia was ooit de grootste woningcorporatie van Nederland. Maar De Vries en Greeven zadelden het bedrijf voor 23 miljard euro op met derivaten, riskante financiële producten. Zelf streken ze 20 miljoen euro aan provisie op. Interne controle was er niet. De speculaties met derivaten betekenden bijna de ondergang van Vestia.

  Hebzucht

  Volgens de rechtbank werden de twee gedreven door hebzucht en overschreden ze daardoor grenzen. Greeven stapte uiteindelijk zelf naar het Openbaar Ministerie en bekende alles. Kasbeheerder De Vries heeft altijd ontkend dat hij strafbare feiten pleegde.

  In de zaak kregen twee andere verdachten een taakstraf en een boete voor medeplegen van omkoping. Drie verdachten, onder wie de vader en de ex-partner van Greeven, zijn vrijgesproken.

 • Politie rolt groothandel voor hennepteelt in Leeuwarden op

  De politie is bij een grote actie tegen georganiseerde hennepteelt elf panden in Leeuwarden en omgeving binnengevallen. Anonieme tips brachten de politie op het spoor van een groep van vijf mensen die zich bezighoudt met hennepteelt en het leveren van goederen voor teelt, onder meer aan de onlangs opgerolde kwekerij in Foxhol.

  Groothandel voor hennepteelt

  De politie heeft twee mannen van 25, een van 27 en een man van 30 jaar aangehouden, allen uit Leeuwarden. Ook een 29-jarige vrouw uit Hallum is aangehouden. Een bedrijfspand bleek als een soort groothandel te fungeren voor hennepteelt. Het pand stond vol met spullen en voorraden die worden gebruikt bij de teelt.

  Dna gevonden in kwekerijen

  De vijf arrestanten worden ervan verdacht dat ze apparatuur en goederen leverden voor de hennepteelt. De politie denkt dat ze zelf ook hennep teelden. Van twee verdachten is dna gevonden in hennepkwekerijen in Sint Jacobiparochie en Warten.

  De politie heeft administratie, contant geld en waardevolle spullen in beslag genomen. De bewuste panden worden waarschijnlijk tijdelijk gesloten.

 • Slachtoffers MH17 herdacht, in Nederland en in Oekraïne

  Het is vandaag vier jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergehaald. Op verschillende plaatsen zijn de slachtoffers herdacht. Veel nabestaanden kwamen vanmiddag samen bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen.

  Op de besloten bijeenkomst werden de namen van de 298 slachtoffers voorgelezen. Onder hen waren 196 Nederlanders.

  Burgemeester Onno Hoes van de gemeente Haarlemmermeer, waar Vijfhuizen en Schiphol onder vallen was een van de sprekers, net als de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, Piet Ploeg.

  In zijn toespraak zei Ploeg dat een herdenking ook vier jaar na dato nog belangrijk is voor de nabestaanden. Hij beschreef hoe moeilijk het nog is om om te gaan met het verlies, en dat het goed is om dat samen met andere nabestaanden te kunnen doen.

  Gedoe en gesol

  Hij wees op het 'gedoe en gesol' met stoffelijke resten, die ook nu nog worden gevonden in Oekraïne. "Telkens moeten we de moeilijke afweging maken om wel of niet te identificeren."

  Op het exacte tijdstip van de ramp, 15.18 uur, was er een minuut stilte. Premier Rutte opende daarna het defilé met het leggen van bloemen bij het monument, dat bestaat uit 298 speciaal geplante bomen, voor elk slachtoffer een.

  Nederlandse ambassade

  Niet alleen in Vijfhuizen is de ramp met het Maleisische vliegtuig herdacht. Zo was er vanochtend in Hilversum ook een bijeenkomst. Vijftien slachtoffers woonden in de mediastad.

  Op de de rampplek in Oekraïne kwamen mensen samen bij een monument en ook bij de Nederlandse ambassade in Kiev werden bloemen gelegd. Bekijk hieronder beelden van de herdenkingen in Oekraïne:

  Vier jaar na dato is het nog onduidelijk of de daders vervolgd gaan worden. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat de Buk-raket die het Maleisische toestel vernietigde afkomstig was uit Rusland, maar Moskou ontkent bij hoog en bij laag dat er ooit een Russische Buk-installatie de grens met Oekraïne is overgegaan.

 • Wat is er aan de hand bij de Amsterdamse brandweer?

  Een uit de hand gelopen machocultuur, of gewoon een hechte groep mensen die voor elkaar door het vuur gaat? Met doodsbedreigingen aan het adres van korpscommandant Schaap lijkt het conflict tussen Amsterdamse brandweermannen en de korpsleiding op een dieptepunt gekomen. Wat is er toch aan de hand in de kazernes van de hoofdstad?

  Het Amsterdamse korps staat bij veranderingen sneller op de barricades dan andere korpsen. Dat blijkt bij de bezuinigingsrondes in 2011. Er wordt zowel ludiek met ontklede brandweermannen op de Dam als keiharde actie gevoerd. Dat typeert het korps.

  Onder leiding van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan moet een andere koers worden ingezet. Van der Laan wil het korps professionaliseren. Daarom stelt hij in 2016 oud-politiechef Leen Schaap aan met als belangrijkste taak om de brandweer te moderniseren. "Ik kijk ernaar uit om samen te mogen werken met een brandweerkorps dat bekendstaat als één met grote ervaring, passie, kennis en traditie", zei hij nog enthousiast bij zijn aantreden.

  Die positiviteit houdt niet erg lang stand. Een half jaar na Schaaps aantreden kwam Van der Laan met een vernietigend rapport over het korps: de algemene cultuur is rot, er wordt gediscrimineerd, werving bij sollicitaties is gericht op een 'wittemannencultuur' en afspraken over woninginspecties worden bewust niet uitgevoerd.

  Van der Laan eist dat Schaap hieraan een einde maakt, maar intern is er veel weerstand tegen de hervormingsplannen. Schaap zegt dat hij uit kazernes wordt geweerd als hij wil komen om te overleggen.

  Daarna verslechterde de relatie tussen Schaap en het korps verder. Verschillende incidenten werden breed uitgemeten in de media. "Opgeblazen incidenten", zeggen verschillende brandweermannen die anoniem willen blijven.

  Bij wijze van grap legden collega's een dildo op het bureau van een vrouwelijke collega. Dat werd door de leiding als seksistisch gezien, terwijl het als grap was bedoeld.

  Een andere collega werd geschorst en later ontslagen vanwege racistische opmerkingen. Maar volgens de rechter was dat een te zware straf. En dus moest de collega terug in dienst genomen worden. En in maart bleek dat er voor miljoenen euro's misbruik werd gemaakt van ouderdomsregelingen.

  'Met gestrekt been'

  Schaap tekende onlangs tot 2022 bij en is van plan de missie van de overleden burgemeester Van der Laan voort te zetten. Hij gaat daarbij de confrontatie duidelijk niet uit de weg. Tot onvrede van brandweermensen die zeggen hij er met gestrekt been in gaat.

  In een radio-interview eind april noemde Schaap de mensen in de ondernemingsraad "de medezeggenschapsmaffia" en liet hij weten dat hij leden van motorclubs niet bij de brandweer wil hebben.

  Dat verhaal komt hem op veel kritiek te staan van onder meer oud-brandweercommandant Elie van Stien, als leden van het korps. Zij zeggen dat ze zich absoluut niet herkennen in het geschetste beeld en dat het korps uit professionele mensen bestaat.

  Ondertussen blijft hij impopulaire maatregelen nemen. Zo heeft hij aantal regelingen voor gepensioneerden afgebouwd (volgens betrokken brandweermannen ooit bedoeld als compensatie voor het zware werk en als nazorg omdat die er vroeger nauwelijks was) en wil hij de 24-uursdiensten afschaffen om de brandweer flexibeler te maken. Ook proberen brandweerkorpsen om meer vrouwen aan te trekken door ze een speciale training te geven. Zo moet het korps diverser worden.

  Oud-brandweervrouw en onderzoeker Diana Rijke Willems deed eerder onderzoek naar het gebrek aan diversiteit bij de brandweer en sprak daarvoor met medewerkers op anonieme basis.

  Volgens haar is de machocultuur een van de redenen dat er weinig vrouwen werken. Haar onderzoek richtte zich op brandweerkorpsen door heel het land, maar ook in Amsterdam speelde dat een rol, zei ze eerder tegen NPO Radio 1. "Er was daar een symposium om meer brandweervrouwen te werven en toen werden ze verwelkomd met een emmer water. Van de dames die in die tijd binnengekomen zijn, werken er nu niet veel meer in Amsterdam."

  Ook was de werksfeer, in ieder geval vroeger, niet vrouwvriendelijk. "Ik weet dat er jaren geleden ook werd gedronken op de werkvloer en dat ze gezamenlijk naar porno aan het kijken waren. Inmiddels zal dat vast wel veranderd zijn, maar daar durf ik geen uitspraken over te doen."

  Bedreigingen

  Ondertussen ligt het korps nu met de bedreigingen tegen Schaap voor de zoveelste keer onder een vergrootglas. De ondernemingsraad van de Amsterdamse brandweer spreekt zich, net als de nieuwe burgemeester Halsema, fel uit tegen de bedreigingen aan het adres van Schaap. "Als het verhaal en de bedreigingen kloppen keuren we dat ten zeerste af. Wij keuren elke vorm van intimidatie en bedreiging af. Het is triest, als het klopt", zegt woordvoerder Stéphane Conings.

  Maar hij zegt wel dat hij het nieuws alleen via de media te horen heeft gekregen. "We hadden graag gezien dat deze kwestie intern zou zijn besproken met de korpsleiding en de ondernemingsraad. De OR zegt al twee jaar lang zaken niet via de media te spelen maar intern op te lossen. "

  Ook de brandweermannen zelf willen liever niet in de publiciteit komen. Ze hebben intern afgesproken dat ze de media niet te woord staan, uit angst voor represailles van de leiding. Maar anoniem zegt een aantal brandweermannen tegen de NOS het volgende:

  "Schaap krijgt onvoldoende grip op het korps." "Hij speelt dingen via de media in plaats van zaken eerst intern te bespreken." "Schaap is er met een duidelijk boodschap door Van der Laan neergezet. Hij moet het korps moderniseren en doet dat met een botte bijl." "Hoe meer aandacht we de man geven hoe fijner hij het vindt."

  Op sociale media durven gepensioneerden wel openlijk kritiek te uiten tegen Schaap. "Hij zal wel de opdracht hebben gekregen om de hechte cultuur binnen ons mooie korps aan te pakken en een angstcultuur te kweken", zegt een brandweerman die al een paar jaar met pensioen is. "Ik hoop dat we met z'n allen bijeenblijven en een vuist vormen."

 • Tientallen kilo's drugs gevonden op marinierskazerne Doorn

  In een materieelcontainer op het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn heeft marinepersoneel gistermiddag 16 sporttassen vol met drugs gevonden. Het gaat om tientallen kilo's, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

  Het lijkt om cocaïne te gaan, meldt de marechaussee op Twitter. De drugs zijn naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd voor nader onderzoek. Daar moet definitief worden vastgesteld of het echt cocaïne is.

  Sint-Maarten

  Militairen die voor ondersteuning na de orkaan Irma op Sint-Maarten waren geweest, vonden de drugs gisteren in de container die afkomstig was van het eiland, zo bevestigt een woordvoerder van Defensie. De militairen zeggen van niets te weten.

  Op de website Dumpert is een video opgedoken van de vondst. De marechaussee bevestigt dat de beelden van de drugsvangst zijn.

  De drugs zijn in beslag genomen. Als het inderdaad cocaïne is, loopt de straatwaarde in de honderdduizenden euro's.

  Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de herkomst van de verdovende middelen. Er is nog niemand aangehouden.

 • Jihadisten bij verstek veroordeeld tot celstraffen

  Drie mannen die naar Syrië zijn vertrokken om daar mee te vechten met terroristische organisaties Islamitische Staat of Al-Nusra zijn veroordeeld tot celstraffen tot zeven jaar. De drie waren niet bij het proces aanwezig. Vermoedelijk verblijven ze nog steeds in Syrië. Een vierde verdachte is vrijgesproken.

  Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie straffen tot negen jaar tegen de vier. Het OM wil iedere verdachte vervolgen, ook diegenen die nog niet zijn teruggekeerd uit het strijdgebied. Door hen bij verstek veroordeeld te krijgen, kunnen ze bij terugkeer direct worden vastgezet.

  Victor D.

  Onder de drie die vandaag zijn veroordeeld, is de bekeerling Victor D. uit Heeten. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel, conform de eis van het OM. Volgens de rechtbank is bewezen dat D. heeft meegedaan aan de gewapende strijd. Hij heeft deel uitgemaakt van IS of Jabath al-Nusra en heeft ook een training gevolgd. De rechtbank baseert zich daarbij op verschillende publicaties.

  Voormalig postbode D. vertrok ruim vijf jaar geleden naar Syrië om tegen president Assad te vechten. Hij verblijft waarschijnlijk nog steeds in Syrië. In een reactie aan RTV Oost liet hij weten dat de strafeis van het OM hem meeviel. Hij overweegt om terug te keren.

  De maximale straf die D. kon krijgen, is vijftien jaar. Maar zijn straf blijft beperkt tot zes jaar omdat niet bekend is geworden wat hij exact in het strijdgebied heeft gedaan. Hij is dus vooral veroordeeld voor het deelnemen aan een terroristische organisatie.

  Een man uit Arnhem die zich bij Jabath al-Nusra heeft aangesloten moet ook zes jaar de cel in. Een in Somalië geboren jihadist die zich had aangesloten bij IS kreeg zeven jaar cel opgelegd. Een verdachte is vrijgesproken.

Er zijn geen berichten in de Shoutbox

 • :D
 • :S
 • :(
 • :)
 • :O
 • ;)
 • lol
 • :@
 • :P
Herstel