WinampWmp

De Alarmschijf

Met zijn nummer:
Los

NOS.nl binnenlands nieuws

NOS Binnenland
 • Herdenkingsdienst ongeluk Oss op 8 oktober

  In Oss is op maandag 8 oktober een herdenking voor de vier kinderen die donderdag omkwamen bij een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang. Volgens de gemeente Oss is de samenkomst voor iedereen die wil stilstaan bij de slachtoffers. De tijd, locatie en het programma worden later bekendgemaakt.

  Vanmiddag openden alle kerken en moskeeën in Oss al de deuren en voorafgaand werden de kerkklokken geluid. "Ik vind het heel belangrijk om een kaarsje aan te steken voor degenen die overleden zijn. En voor de vechters, ik hoop heel erg dat ze het redden", zei een bezoeker.

  Ook burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans was in een van de kerken. "Een kaarsje betekent voor mij dat je aan een gestorvene denkt. Maar een kaarsje steek je ook op als er geen woorden zijn."

  De VVD-burgemeester vindt het belangrijk dat alle gebedshuizen hun deuren openden. "Geloof begeleidt je op je weg door het leven heen. Kerken zijn plekken waar je op belangrijke momenten in het leven naartoe gaat."

  Moskeeën

  De moskeeën wilden graag gelegenheid geven aan mensen om te herdenking. "Het zijn onschuldige kinderen. Het is zo dichtbij. Wij vinden dat we de gebedsruimtes wagenwijd open moeten zetten", zegt Kenan Koert namens de moslimgemeenschap van Oss. "Het is belangrijk dat mensen samen zijn en niet uit elkaar groeien."

  Bij de plek van het ongeluk heeft de gemeente vandaag extra tenten geplaatst, zodat mensen daar op een veilige manier kunnen herdenken.

  Bloemen en knuffels

  Burgemeester Buijs-Glaudemans zegt onder de indruk te zijn van alle bloemen, knuffels en brieven die de afgelopen dagen zijn neergelegd voor de omgekomen kinderen.

  Gisteren heeft ze het getroffen kinderdagverblijf bezocht. "De leidsters hebben het heel moeilijk. Bij toeval was het deze leidster, maar het had een ander kunnen zijn. Het is heel zwaar."

  Het kinderdagverblijf zal nog de hele volgende week dicht zijn, schrijft de directie in een verklaring.

 • Primeur in Enschede: bewoners betalen buurthuis terug met klussen

  De Enschedese wijk Dolphia wilde zijn buurtcentrum midden in de wijk terug, alleen hadden de bewoners er geen geld voor. De banken wilden niet helpen en ook de gemeente was terughoudend. Vervolgens bedacht wethouder Jeroen Hatenboer samen met de buurtbewoners een primeur: de gemeente zou een hypotheek verstrekken, en de bewoners zouden door middel van vrijwilligerswerk die lening afbetalen.

  Door de inzet van vrijwilligers, ambtenaren, de landelijke vereniging van bewonersinitiatief (LSA) en welzijnswerkers kwam het buurthuis er uiteindelijk. Vandaag werd het officieel geopend door Hatenboers opvolger als wethouder, Niels van den Berg.

  De gemeente heeft meer dan 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het nieuwe buurthuis. De bewoners betalen deze lening terug door het maatschappelijke werk dat ze leveren, zoals huiswerkbegeleiding, werkloosheidsbestrijding en het schoon en veilig houden van de wijk. "Het is uniek omdat het de eerste keer is dat dit gebeurt", zei Van den Berg bij de opening. "Het is echt voor en door bewoners."

  De bewoners worden beloond naar rato van de besparingen die door hun werk worden gerealiseerd, bijvoorbeeld het terugdringen van schooluitval. Dit moet uiteindelijk voor een betere sociaal-maatschappelijke situatie in de witte achterstandswijk zorgen, waarbij bewoners actiever zijn in en voor de wijk, jongeren een beter toekomstperspectief krijgen, de veiligheid van de wijk wordt vergroot en er meer werkgelegenheid komt.

  Dolphia kwam eerder in het nieuws door protesten tegen het asielzoekerscentrum dat in Enschede bij de wijk moest komen. De bouw van het azc werd uiteindelijk afgeblazen.

  Dolphianen, zoals de inwoners uit de wijk zich noemen, zijn trots op hun wijk en wonen er vaak al generaties. Het geld dat ze verdienen met activiteiten in het buurthuis gaat naar de gemeente. Voor de afbetaling hebben de bewoners tien jaar de tijd. "Echt elke vrijwilliger werkt mee", zegt een buurtbewoonster. "En ik weet zeker dat dat gaat werken."

  Dolphia had al een buurtcentrum, maar dat lag niet ín de wijk, dus wilden de bewoners een buurthuis dat midden in hun wijk ligt. Eerder waren er plannen om de wijk uit te breiden maar die gingen door de financiële crisis niet door. Er was toen wel al een buurthuis gebouwd, midden in het gebied dat de nieuwe wijk zou moeten worden. Veel te ver van de 'echte' wijk, vonden de bewoners.

 • UWV’ers: er heerst een cultuur van wegkijken bij WW-fraude

  Medewerkers van het UWV worden ontmoedigd om fraude met werkloosheidsuitkeringen aan de kaak te stellen. Er wordt van ze verwacht dat ze vooral snel beslissen over WW-aanvragen. Bij vermoedelijke fraude is veel onderzoek nodig, en daar krijgen de uitkeringsdeskundigen de benodigde tijd niet voor. Dat blijkt uit gesprekken die Nieuwsuur voerde met UWV-medewerkers.

  De uitkeringsdeskundigen staan permanent onder tijdsdruk, vertellen bronnen die het UWV van binnenuit kennen. Ze hebben tot honderden WW-klanten onder hun hoede, goed voor tonnen werkloosheidsuitkeringen per maand. Medewerkers moeten permanent kiezen waar ze wel of juist geen aandacht aan besteden.

  "Je moest een bepaald aantal aanvragen per week afronden. Toekennen gaat sneller dan afwijzen," zegt een anonieme oud-uitkeringsdeskundige. Om hun targets te halen zien medewerkers veel door de vingers. "Dan is het makkelijker om toekenningen te doen en niet te veel te zien."

  Frustratie over laksheid

  Daar komt bij dat lang niet altijd actie wordt ondernomen als een uitkeringsdeskundige fraude vermoedt. Dat wordt bevestigd door een leidinggevende bij het UWV. "Een melding doen bij de afdeling Handhaving kost onze medewerkers veel tijd, en je hoort er nooit meer wat van. Dan leer je het snel af om fraudesignalen door te geven."

  Niet alleen intern is er frustratie over de laksheid van het UWV bij het bestrijden van fraude. Uit de vele reacties die volgden op onze onthullingen over de Poolse WW-fraude komt naar voren dat tolken, uitzendorganisaties, werkgevers en andere betrokkenen talloze keren waarschuwden voor fraude, maar dat de uitkeringsinstantie zelden of nooit structurele maatregelen nam.

  Eerder uitten medewerkers ook al op het intranet van het UWV hun onvrede over het jarenlang negeren van fraudesignalen.

  Een oud-uitkeringsdeskundige doet voor de camera anoniem zijn verhaal. Hij noemt de eerdere publicaties over de fraude "een feest van herkenning". Hij en andere (ex-)medewerkers van het UWV laten weten de Poolse WW-fraude te herkennen en frauduleuze aanvragen zelf onder handen te hebben gehad, bijvoorbeeld de grote aantallen valse inschrijvingen op adressen die Nieuwsuur ontdekte. "Dan googlede ik zo'n adres en zag je een rijtjeshuis waar een normaal gezin in woonde. En dan stonden er twintig ingeschreven."

  "Intern werd het bij het UWV duidelijk afgeremd om actief op zoek te gaan naar zaken die niet klopten," schrijft een oud-UWV'er die anoniem wil blijven. "Een leidinggevende zei: zoek maar niet te ver want je weet niet wat je tegen kunt komen. Ik heb sterk de indruk dat dit beleid van hogerhand werd ingezet, want ik ben het op verschillende vestigingen tegengekomen."

  Misschien wel het meest schrijnende voorbeeld is dat van de Pools-Nederlandse tolk Anna Zoltowska uit het Groningse Hellum. Zij ondersteunt Polen bij hun financiële zaken en raakte eind 2017 ongewild betrokken bij frauduleuze WW-aanvragen van landgenoten die in Polen verbleven. Ze kaartte het fenomeen meermaals aan, maar het UWV greep niet in.

  Volgens Zoltowska groeide het aantal frauderende Polen zienderogen. "Eerst fraudeerden er misschien twee op de tien die WW aanvroegen. Maar eind 2017 fraudeerden ze bijna allemaal." Ze kreeg steeds meer gewetensbezwaren en weigerde haar klanten nog langer te helpen met de fraude.

  Intimidatie

  Haar klanten namen daar geen genoegen mee en intimideerden haar. De bedreigingen waren zo ernstig dat de politie haar adviseerde met haar dochter een nacht bij kennissen door te brengen. Om een escalatie te voorkomen, besloot een UWV-medewerker om één van de bedreigers van Zoltowska zijn zin te geven en per direct WW uit te keren, ook al was de aanvraag nog niet eens compleet.

  Ondanks alle waarschuwingen nam het UWV geen structurele maatregelen om de fraude aan te pakken. Ook de Tweede Kamer werd niet geïnformeerd over de fraude, waarvan inmiddels duidelijk is dat die massaal werd gepleegd onder met name Poolse arbeidsmigranten.

 • Week in beeld: verdriet in Oss, Prinsjesdag en Jaap in New York

  Deze week werd voor een groot deel overschaduwd door een tragisch ongeluk in Oss. Vier kinderen kwamen daar donderdagochtend om het leven toen de elektrische bakfiets werd aangereden door een trein. Een begeleidster en een ander kind raakten ernstig gewond. Inmiddels is er in de buurt van de plek van het fatale ongeluk een bloemenzee ontstaan voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

  Het was ook de week van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Het grote onderwerp waar de laatste dagen over is gesproken in de Tweede Kamer is de afschaffing van de dividendbelasting. De voltallige oppositie wil dat het plan van tafel gaat, maar premier Rutte trok zich niets aan van de kritiek. Volgens hem is het een risico om de dividendbelasting in stand te houden.

  En Glennis Grace stond in de finale van America's Got Talent. Ze zong het nummer Run van Snow Patrol, maar kreeg uiteindelijk niet genoeg stemmen van het publiek om de talentenjacht te winnen. Vrijdag werd Grace ontvangen op Schiphol. Ondertussen werkt ze aan plannen voor een Amerikaanse tour.

  Dat en meer in de week in beeld.

  We hebben de week ook samengevat in video:

 • OM: brand Papendrecht waarschijnlijk gezinsmoord

  Het Openbaar Ministerie gaat er voorlopig van uit dat het gezin dat vanochtend werd gevonden na een brand in Papendrecht door een van de ouders om het leven is gebracht. Op de lichamen van de ouders en de kinderen van 4 en 6 zijn sporen van geweld aangetroffen, werd op een persconferentie bekendgemaakt.

  Officier van justitie René de Beukelaar gaat ervan uit dat de vier niet door de brand zelf om het leven zijn gekomen. Volgens hem zijn er twee hoofdscenario's: dat iemand van buiten het gezin dit heeft gedaan of dat een van de gezinsleden verantwoordelijk is. Het laatste scenario noemde hij het meest aannemelijke.

  Bekend bij politie

  De politie zei dat het gezin bekend was bij de politie, onder meer vanwege huiselijke ruzies en parkeeroverlast. Naar aanleiding van deze zaken is het gezin "de hulpverlening ingegaan".

  De brand brak eind van de ochtend uit in een woning aan de Cremerstraat. Volgens de politie ging het om een korte maar hevige brand. De ouders van 32 en hun kinderen werden in de woonkamer van het huis gevonden. De politie meldde al snel dat er sterke aanwijzingen zijn dat het gaat om een gezinsmoord.

  Verschrikkelijke dag

  Burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Papendrecht spreekt van een verschrikkelijke dag. "Papendrecht is aangeslagen en de buurt is in shock." Volgens de burgemeester is er door omwonenden geprobeerd om slachtoffers te reanimeren.

  Burgemeester Moerkerke, de officier van justitie en een politiewoordvoerder over het drama:

  Moerkerke heeft op een bijeenkomst met omwonenden gesproken. Volgens hem hebben ze een machteloos gevoel en vragen ze zich af of dit voorkomen had kunnen worden. De burgemeester zei dat wordt onderzocht of de hulpverlening adequaat is geweest.

 • Parachutesprongen om begin van bevrijding te herdenken

  Zo'n duizend parachutisten springen dit weekend bij Ede uit vliegtuigen. Op deze manier wordt Operatie Market Garden herdacht. Die grote militaire actie tijdens de Tweede Wereldoorlog was het begin van de bevrijding van Nederland.

  Bezet

  Nederland was in 1944 al vier jaar bezet door het Duitse leger. Militairen uit verschillende andere landen hielpen bij de bevrijding. Ze veroverden eerst Frankrijk terug, toen België en daarna het zuiden van Nederland.

  Tijdens Operatie Market Garden probeerden parachutisten vanuit de lucht bruggen in te nemen. Dat lukte voor een deel, maar bij Arnhem waren de Duitse militairen te sterk. De operatie mislukte. Duizenden militairen overleefden het niet en het duurde nog ruim 7 maanden voordat ook de rest van Nederland werd bevrijd.

  Herdenking

  Dit weekend worden de omgekomen soldaten herdacht. Zo'n duizend parachutisten uit acht verschillende landen springen uit oude vliegtuigen. Bij de herdenking zijn ook een paar mannen die in 1944 hebben meegevochten.

 • 'Stiekeme beelden van honderden Nederlandse vrouwen online gedeeld'

  Honderden Nederlandse vrouwen zijn het slachtoffer geworden van stiekem gefilmde beelden die online worden verspreid. De foto's en video's zijn gedeeld in een online netwerk met wereldwijd honderdduizenden leden, meldt RTL Nieuws, dat korte tijd undercover ging in het netwerk.

  De vrouwen zijn op openbare plekken onder hun rok gefilmd met smartphones, maar ook met camera's die onder meer in tassen en schoenen zijn verstopt. De slachtoffers hadden niet door dat ze werden gefilmd. De 'gluurbeelden' zijn veelal vastgelegd tijdens het traplopen of op de roltrap. Een groot deel van de video's is gefilmd op de werkvloer.

  Tienduizenden beelden van vrouwen, onder wie Nederlandse, zijn online geplaatst en besproken door de leden van het netwerk. Er worden ook tips gedeeld om zo onopvallend mogelijk opnamen te maken.

 • Dwars: Worden Anna en Doris afgeluisterd door Instagram?

  Je praat over kleren en opeens zie je op instagram advertenties van truien of broeken. Of je hebt het over pizza en je ziet een reclame daarover in je stories. De vriendinnen Doris en Anna hebben dit vaak en denken dat Instagram hen afluistert. Youssef kijkt hoe het precies zit.

 • Almeerder klemgereden met elf keer te veel op

  Op de A200 bij Halfweg in Noord-Holland is gisteravond een man opgepakt die meer dan elf keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Volgens de politie vertoonde hij levensgevaarlijk rijgedrag.

  De Almeerder had veel moeite om zijn auto goed op de weg te houden. Diverse automobilisten belden 112 omdat hij meerdere keren bijna tegen andere auto's botste. Bij een kleine file door werkzaamheden reden zij hem klem in afwachting van de politie.

  De drankrijder van 52 werd daarna meegenomen naar het bureau. Daar blies hij 985 ug/l, waar voor hem de alcohollimiet 88 ug/l is. Het bleek bovendien dat hij geen rijbewijs had.

  De man heeft meerdere bekeuringen gekregen.

 • Vrouw krijgt 384 keer dezelfde brief (en er komen er nog een paar duizend)

  Een vrouw uit Velserbroek heeft op één dag 384 dezelfde brief gekregen. De brief is een uitnodiging om een griepprik te halen. Daar had ze er natuurlijk maar een van moeten krijgen, maar door een foutje werden het er een stuk meer.

  De komende dagen kan de vrouw nog meer brieven verwachten. Door dezelfde fout zijn er nog 3500 (!) brieven naar haar onderweg.

 • Gezin dood gevonden na brand in woning Papendrecht

  In een rijtjeshuis aan de Cremerstraat in Papendrecht zijn na een brand vier dode mensen gevonden. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gaat om een gezinsmoord.

  Volgens de politie gaat het om een gezin bestaande uit een echtpaar van 32 jaar en twee kinderen van 4 en 6. Zij werden in de woonkamer van het huis gevonden.

  De hulpdiensten kwamen aan het einde van de ochtend massaal naar de woning, waar een brand woedde. Hoe die brand is ontstaan is niet duidelijk. Ook is de toedracht nog onduidelijk.

  Volgens de politiewoordvoerder hebben de buren "veel gezien", maar wat zij precies hebben gezien is niet duidelijk.

  De brand was volgens de politie "kort maar hevig". "We hopen zo snel mogelijk te achterhalen wat er zich daar heeft afgespeeld", zegt een woordvoerder.

 • Nederlandse jongens in Duitse talentenjacht

  Glennis Grace stond in de finale van America's Got Talent, maar ook andere Nederlanders stralen in buitenlandse talentenjachten. De neefjes Zinedine (9), Joshua (10), Zaki (9) en Eliyah (8) doen mee aan het Duitse programma Das Supertalent.

  De jongens zitten samen in de jongensgroep The Fletchers en kunnen zingen en dansen. Hun oma van 84 maakt af en toe de kleding voor de neefjes. Bekijk hier een video van The Fletchers:

  Vanavond is de eerste uitzending van Das Supertalent en horen de jongens of ze door zijn naar de volgende ronde.

  Denk jij dat talentenjachten de beste manier zijn om bekend te worden of kun je het beter anders aanpakken? Reageer op de stelling:

  Check hier nog een video van The Fletchers:

 • Is Instagram TV (IGTV) een flop?

  De nieuwe functie van Instagram IGTV lijkt niet echt een succes. Drie maanden geleden werd het groot neergezet, maar het lijkt erop dat bijna niemand het gebruikt.

  IGTV is een app waar je langere video's kunt posten en bekijken. De video's kunnen wel een uur lang zijn. Instagram wil daarmee concurreren met YouTube.

  Onderzoek

  NOS Stories vroeg aan 10.000 volgers op Instagram of zij IGTV gebruiken. Maar liefst 96 procent zegt dat niet te doen. Kijk jij wel eens? Reageer op de poll:

 • Mohammed Benzakour redt de Berberse spreekwoorden

  Zeven jaar lang trok schrijver Mohammed Benzakour op zijn ezeltje door het Marokkaanse Rifgebied. Het doel van de expeditie: alle spreekwoorden en volkswijsheden in kaart brengen.

  In Nederlandse bibliotheken vond hij boeken met gezegdes van over de hele wereld, maar spreekwoorden uit zijn moedertaal Tarifit ontbraken. "De eerste generatie Marokkanen in Nederland gaat straks dood. Zij nemen prachtige spreekwoorden mee hun graf in."

  Dus besloot de schrijver de spreekwoorden zelf te verzamelen en tot een boek te verwerken.

  Gewapend met microfoon en kladblok bezocht Mohammed afgelegen dorpen in het Rifgebied. "Aan alle oude mensen die ik tegenkwam stelde ik simpelweg één vraag: 'Kent u nog een oud gezegde?'"

  Al snel viel één ding op: "Veel Nederlandse en Berberse spreekwoorden zijn precies hetzelfde", zegt Benzakour. Zoals: 'Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken' en 'blaffende honden bijten niet'.

  Van de 700 gezegden die hij vond, bundelde Mohammed er driehonderd tot het boek '10 op een ezel'. Hij noemt het een passende titel: "Als je er 10 op een ezel ziet, dan spoor je niet. Ook dat is een Berbers gezegde."

  In de gezegden komt ook terug dat het Tarifit, een van de drie Berbertalen in Marokko, een erg visuele taal is. Benzakour: "Een mooi spreekwoord is 'als je naar een ander wijst, wijzen er drie terug'. Als je zelf naar de muur wijst, zul je zien dat je pink, ringvinger en middelvinger terugwijzen. Dat vind ik prachtig."

  De Berbertalen waren lange tijd officieel verboden in Marokko. Daar spreekt het overgrote deel van de inwoners dan ook het Darija, ofwel Marokkaans-Arabisch. Inmiddels krijgen Berbertalen meer ruimte, ook op scholen en staatstelevisie. Toch wordt de taal volgens Unesco, de VN-organisatie voor werelderfgoed, nog altijd met uitsterven bedreigd.

  In Nederland wonen ongeveer 300.000 Marokkaanse-Nederlanders die oorspronkelijk uit Berbertalig gebied komen. Benzakour: "Ik merk dat veel tweede- en derdegeneratie Marokkaanse Nederlanders zoeken naar hun identiteit; naar waar ze vandaan komen. Hopelijk helpt dit boek ze daarbij."

 • Meer dan 100.000 opgehaald na ongeluk Oss

  Met een inzamelingsactie in Oss is in korte tijd meer dan 100.000 euro opgehaald. Het geld is voor de families van de slachtoffers van een ongeluk tussen een trein en een elektrische bakfiets.

  Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen. Ook is er geld opgehaald voor de twee overlevenden. De man die de actie begon hoopte op 60.000 euro, maar dat werd al heel snel meer.

  Herdenkingen

  De slachtoffers worden op verschillende manieren herdacht. Fans en spelers van voetbalclub Top Oss stonden gisteren bijvoorbeeld uitgebreid stil bij het ongeluk. Ook veel kinderen denken aan de slachtoffers. Joris ging vrijdag naar een school en een herdenkingsplek:

 • 'Meer buitenlandse mannen gedwongen tot prostitutie'

  Het aantal meldingen van buitenlandse mannen die gedwongen worden tot prostitutie is in een jaar tijd verdubbeld. Bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) kwamen vorig jaar 68 meldingen binnen, tegenover 34 in 2016, meldt Reporter Radio (KRO-NCRV).

  Volgens het radioprogramma zijn de slachtoffers vooral vluchtelingen die in Nederland worden opgepikt door mensenhandelaren. Het zou niet alleen gaan om mensen die op straat leven, maar ook om vluchtelingen die in asielzoekerscentra wonen.

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt tegenover Reporter Radio dat medewerkers signalen opvangen dat asielzoekers zich prostitueren, maar het COA kan niet melden om hoeveel gevallen het gaat.

  Taboe

  CoMensha gaat ervan uit dat het daadwerkelijke aantal gevallen hoger ligt dan het aantal meldingen. "Aangifte doen is voor veel slachtoffers moeilijk, vanwege het taboe dat ze ervaren op prostitutie en homoseksualiteit", zegt directeur-bestuurder Ina Hut in Trouw.

  Hut zegt in de krant dat er meer meldingen binnenkomen van gedwongen prostitutie bij vrouwen dan van mannen. Dat zou komen doordat er meer aandacht is voor vrouwen die seksueel worden uitgebuit.

  De directeur-bestuurder van CoMesha pleit in Trouw voor meer onderzoek naar gedwongen prostitutie van mannen.

 • De 9 ontdekkingen van deze week

  Elke week zetten wij de leukste, grappigste en interessantste ontdekkingen van de afgelopen week voor je op een rij. Met deze week:

  1. Als je gepest wordt, kun je daar een rap over maken

  2. Er doen 40 Nederlanders mee aan de Champions League

  3. Deze man gaat naar de maan

  4. Sommige scholen krijgen een schoolweek van 4 dagen

  5. Je kan ook met een luchtballon naar school!

  6. Crossfit wordt steeds populairder bij kinderen

  7. En ook Afro-dansen wordt steeds populairder

  8. Lil' Kleine en Ronnie Flex willen echt geen bier over zich heen

  9. Ariana Grande heeft een varkentje als huisdier

 • Wekdienst 22/9: herdenking Market Garden, kerken en moskeeën open voor Ossenaren

  Goedemorgen! Vandaag wordt operatie Market Garden herdacht met de traditionele dropping van parachutisten op de Ginkelse Heide. In Oss openen de kerken en moskeeën vanmiddag de deuren om stil te staan bij het spoorwegongeval.

  Wisselvallig weer vandaag: er valt een enkele bui, er is veel bewolking, maar de zon laat zich ook af en toe zien. Er staan een matige tot krachtige westenwind en het wordt 15 tot 17 graden. Morgen wordt het onstuimig weer met flink veel regen en later op de dag ook veel wind en zware windstoten.

  Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Vandaag wordt operatie Market Garden herdacht met de traditionele dropping van parachutisten op de Ginkelse Heide. Met de operatie werd Zuid-Nederland in 1944 bevrijd. De luchtmacht zou gisteren oefenen, maar het onstuimige weer gooide roet in het eten. Zeven kerken en moskeeën in Oss openen vanmiddag de deuren. Tussen 15.30 en 17.00 uur is iedereen welkom die de vier slachtoffertjes van het spoorwegongeval wil herdenken. Het is vandaag Demolition Day: de sloopbedrijven willen mensen laten zien hoe leuk het is om in de sector te werken. Door heel Nederland zijn slooplocatie open voor publiek. En vier wedstrijden in de Eredivisie vandaag. Fortuna Sittard neemt het thuis op tegen Willem II, VVV ontvangt NAC, Excelsior speelt tegen Heerenveen en Vitesse en ADO Den Haag trappen om 20.45 uur af.

  Wat heb je gemist?

  Een inzamelingsactie voor de nabestaanden van de slachtoffers van het ongeluk in Oss heeft in nog geen dag bijna 90.000 euro opgebracht. Het doel van initiatiefnemer Nick Nietveld was 60.000 euro.

  Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen of aanpassingen in het huis van de twee overlevenden, schrijft Nietveld op de website Doneeractie.nl. Het geld wordt gestort op een rekening die wordt beheerd door de gemeente Oss.

  Ander nieuws uit de nacht:

  Het nieuwe verticale tv-kijken op Instagram lijkt nog niet aan te slaan: IGTV (wat staat voor Instagram TV) werd drie maanden geleden gelanceerd. Het was de grootste verandering sinds de komst van Stories, in augustus 2016. Dat was toen al snel een succes, maar tot nu toe lijkt IGTV dat niet te evenaren. Vrouw die kandidaat Hooggerechtshof VS beschuldigt krijgt extra bedenktijd: de vrouw beschuldigt Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof van seksueel wangedrag. 'Jos B. gaat een verklaring afleggen, maar nu nog niet': volgens advocaat Gerald Roethof zal B. een verklaring afleggen "op het moment dat hij daar klaar voor is".

  En dan nog even dit:

  Een vrouw uit Velserbroek zal haar afspraak om een griepprik te halen niet snel vergeten. Ze heeft 384 brieven gekregen met een uitnodiging.

  De vrouw kon haar ogen niet geloven toen de postbode voor haar deur stond met een tas vol enveloppen die allemaal voor haar bestemd waren. "Zo veel post, ik ben vereerd, ik voel me de koningin van de dag vandaag, de postkoningin", zegt de vrouw tegen NH Nieuws.

  Er bleek een fout te zijn gemaakt bij het huisartsencentrum. Het blijft voor de vrouw niet bij de bijna 400 uitnodigingen. Er zijn nog 3500 brieven onderweg. De postbezorger gaat proberen die te onderscheppen.

  Fijne dag!

 • Al meer dan 150.000 euro opgehaald bij donatie-actie na ongeluk Oss

  Een inzamelingsactie op de website Doneeractie.nl voor de families van het ongeluk met de Stint in Oss heeft in ruim een dag al meer dan 150.000 euro opgebracht. "Zo veel, dat verwacht je niet", zegt initiatiefnemer Nick Nietveld. Vooraf was zijn doel om 60.000 euro te op halen.

  Ongeveer 10.000 mensen gaven grote en kleine bedragen, van enkele euro's tot ruim duizend. Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen of aanpassingen in het huis van de twee overlevenden.

  "Gezien er zo veel geld is opgehaald is er ook wat over voor de machinist, die heeft ook echt wel wat te verwerken. En de de hulpverleners ook, die kunnen we nu ook een hart onder de riem steken", zegt Nietveld in het NOS Radio 1 Journaal.

  Het geld wordt gestort op een rekening die wordt beheerd door de gemeente Oss, laat Nietveld weten. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat Nietveld contact heeft opgenomen om het geld veilig weg te zetten. "We zullen op korte termijn met hem in gesprek gaan", zegt de woordvoerder. Waar het geld uiteindelijk precies aan wordt besteed, moet nog besloten worden.

  'Je schrikt je rot'

  Nietvelds hart brak toen hij het nieuws donderdag hoorde. "Ook ik heb een dochter van 3. Die zit ook regelmatig in zo'n bak, en dan zie je wat er kan gebeuren en dan schrik je je rot."

  Diezelfde avond besloot hij de actie op te zetten. "Ik dacht: we moeten wat doen voor de nabestaanden van de slachtoffers zodat zij niet ook nog eens financieel in zwaar weer komen te zitten."

  Tot en met aanstaande vrijdag is het nog mogelijk om geld te doneren. Nietveld had nooit gedacht dat de actie zo succesvol zou worden. "Je doet het met goede wil en je hoopt er het beste van, maar dit verwacht je natuurlijk niet. Zo veel."

  Kort eerbetoon

  Vanmiddag openen de zeven kerken en moskeeën in Oss de deuren. Tussen 15.30 en 17.00 uur is iedereen welkom die de slachtoffertjes van het spoorwegongeval wil herdenken. De gemeente plaatst vandaag extra tenten bij de plek van het ongeluk zodat iedereen op een veilige manier stil kan staan bij het ongeluk.

  Komende week zijn de uitvaarten van de kinderen. Daarna is er in de gemeente Oss een officiële herdenkingsdienst. Burgemeester Buijs heeft vrijdagmiddag al een condoleanceregister geopend.

  Voorafgaand aan de eerstedivisiewedstrijd TOP Oss-Sparta was er een kort eerbetoon van de spelers en het publiek. Veel mensen waren in het zwart gekleed en hadden een witte ballon bij zich.

 • 'Jos B. gaat een verklaring afleggen, maar nu nog niet'

  Jos B. de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, twintig jaar geleden, heeft nog geen verklaring afgelegd. B. zit vast op verdenking van een levensdelict, een zedendelict en een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid. Volgens zijn advocaat, Gerald Roethof, gaat B. wel een verklaring afleggen: "Op het moment dat hij daar klaar voor is."

  "Op dit moment is er geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Dat gaat komen, maar op dit moment nog niet", zegt Roethof. "De belangrijkste reden is dat als er een verklaring komt en die gaat komen, ik niet achteraf wil horen van het OM of van de rechtbank dat er iets in die verklaring tegenstrijdig is."

  Volgens Roethof is het een misvatting dat als een verdachte in de beginfase niet praat, dat dat een teken van schuld zou zijn. "We praten over een zaak van twintig jaar geleden. probeer dat maar eens terug te halen. 'Wat heb ik twintig jaar geleden gedaan. Wat deed ik de dag ervoor. Wat deed ik de dag erna.' Ik bedoel, daarvoor moet je de tijd nemen."

  Onduidelijkheden

  Nicky Verstappen werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunsummerheide, vlak bij het vakantiekamp waar hij verbleef. De politie vond toen wel sporen van de dader, maar kon die pas na een grootschalig dna-onderzoek in verband brengen met Jos B.

  Roethof is ervan overtuigd dat zijn cliënt nooit veroordeeld kan worden in verband met de destijds 11-jarige jongen. "Deze zaak zal nooit tot een bewezenverklaring kunnen komen, is mijn standpunt. Een ieder die deze zaak van een afstand bekijkt, moet concluderen dat er zoveel onduidelijkheden zijn, dat een bewezenverklaring in deze onverantwoord zou zijn."

  Gisteren maakte de rechtbank in Maastricht bekend dat er kinderporno is aangetroffen op een computer die Jos B. heeft gebruikt. De recherche onderzocht honderdduizend afbeeldingen. "Bij nog geen honderd daarvan zegt het team dit is of zou kinderporno kunnen zijn", aldus Roethof. Dat dit element er op dit moment bij wordt gehaald, karakteriseert de advocaat als "karaktermoord".

Er zijn geen berichten in de Shoutbox

 • :D
 • :S
 • :(
 • :)
 • :O
 • ;)
 • lol
 • :@
 • :P
Herstel