WinampWmp

NOS.nl binnenlands nieuws

NOS Binnenland
 • Europees Parlement wil meer hulp voor Caribische eilanden

  De voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, wil dat de Europese Commissie meer steun geeft aan Aruba, Bonaire en Curaçao. De eilanden worden momenteel overspoeld door vluchtelingen uit Venezuela.

  Volgens de voorzitter van het parlement kunnen de eilanden het aantal vluchtelingen nauwelijks opvangen. "Het gaat om 10.000 Venezolanen, dat is meer dan tien procent van de bevolking."

  Eurocommissaris Stylianides voor Humanitaire Hulp bezocht de afgelopen week vooral de vluchtelingen aan de grens met Colombia. "Dat is belangrijk, maar laten we de vluchtelingen op de Nederlandse eilanden niet vergeten", aldus Tajani.

  Europarlementariër Esther de Lange van het CDA is het daarmee eens: "Dit is een zeer belangrijk signaal van de voorzitter van het EP. De economische gevolgen voor onze eilanden zijn enorm, maar ook de instroom van economische migranten zorgt voor extra druk. Europese aandacht en fondsen moeten dus ook gericht zijn op onze eilanden en niet alleen op de buurlanden van Venezuela op het vasteland."

  Blokkade

  Venezuela is ten prooi gevallen aan een zware economische en politieke crisis. De inflatie is torenhoog, schappen in de supermarkten zijn leeg en er zijn geen medicijnen verkrijgbaar. Veel Venezolanen zoeken hun heil dus in de omringende landen.

  De Antillianen voelen de crisis ook aan den lijve door de blokkade die de Venezolaanse president Maduro heeft afgekondigd voor Aruba, Bonaire en Curaçao. Daardoor wordt bijvoorbeeld de drijvende markt in Willemstad, waar veel mensen hun groenten en fruit kopen, nauwelijks meer bevoorraad.

 • Minder versterking van huizen, wel extra geld voor provincie Groningen

  Het kabinet gaat bijna een miljard euro extra uittrekken voor stimuleringsmaatregelen in Groningen. Het geld wordt ook gebruikt voor de versterking van een aantal woningen in de aardbevingsregio, zij het minder dan aanvankelijk gepland. Het gaat nu om zo'n 1400 huizen, waarvan de eigenaren al een versterkingsadvies hebben gekregen. De woningen staan in Loppersum, Ten Boer en Appingedam.

  Dat zijn belangenorganisaties, burgemeesters van aardbevingsgemeenten en de provincie Groningen met minister Wiebes van Economische Zaken overeengekomen. Eerder beloofde het kabinet de provincie al 200 miljoen te storten in een speciaal regiofonds. Daar komt dit bedrag dus nog bij.

  Het geld moet uit de begroting van andere departementen komen. Inwoners, bestuurders, het bedrijfsleven en het Rijk gaan overleggen waaraan het geld het best kan worden besteed. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan de aanleg van glasvezelverbindingen, opkoopregelingen voor woningen en het stimuleren van bedrijven die zich met energietransitie bezighouden.

  Gaskraan naar nul

  De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, is nu ruim twee jaar bezig met een inventarisatie van de gebouwen in het aardbevingsgebied. Hij berekende dat er ruim 8 miljard nodig is voor de versterking.

  Maar volgens Wiebes is er veel minder geld nodig nu de gaskraan in 2030 naar nul gaat. Hij denkt dat daardoor de kans op zwaardere aardbevingen minder wordt. Of dat ook zo is, laat hij nog onderzoeken. Die onderzoeken moeten in juni klaar zijn. In de tussentijd wil hij pas op de plaats maken, zodat huizen niet onnodig worden gesloopt.

  De afgelopen twee jaar zijn zo'n 8000 panden in het aardbevingsgebied geïnspecteerd op hun veiligheid bij zwaardere aardbevingen. Het gaat om panden binnen een straal van tien kilometer van Loppersum. Voor die plek is gekozen omdat daar de zwaarste aardbevingen waren. Tot nu toe is van 3055 panden vastgesteld dat ze niet veilig zijn. In Woudbloem, Appingedam, Loppersum en 't Zandt is al begonnen met de versterking of de sloop van panden.

  De komende weken wordt nog in kaart gebracht wat de meest kwetsbare gebouwen zijn. Die krijgen voorrang bij de versterking.

 • Activisten willen lawaai maken tijdens Nationale Dodenherdenking

  De actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' roept op om tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei lawaai te maken. De oproep is op Facebook geplaatst. Tot nu toe heeft een handvol mensen aangegeven dat ze met de lawaaidemonstratie willen meedoen.

  De antiracismeactivisten zijn het zat dat tijdens de herdenking op de Dam naar hun mening alleen wordt stilgestaan bij de witte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Terwijl er in Nederlands-Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld. Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland."

  Ook vinden de activisten het onverteerbaar dat aan de ene kant wordt gesteld dat op 4 mei geen daders worden herdacht en aan de andere kant wel wordt stilgestaan bij militairen die sneuvelden in Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatieoorlog (politionele acties). Dat was in hun ogen een volkerenmoord op 150.000 moslims, die toentertijd bovendien Nederlandse onderdanen waren.

  Gelaten

  Het Comité 4 en 5 Mei, dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam organiseert, reageert gelaten op de oproep. "Iedereen kan een aankondiging op Facebook plaatsen. We kiezen ervoor om niet op iedere post te reageren", zegt een woordvoerder. "We gaan hier niet verder op in."

  'Geen 4 mei voor mij' kwam twee jaar geleden in het nieuws na een oproep om de Dodenherdenking te boycotten. Onder de mensen die nu op Facebook zeggen dat ze meedoen met de lawaaidemonstratie, zijn aanhangers van de extreem-linkse actiegroep de Grauwe Eeuw. Die club is bekend van een doodsbedreiging tegen Sinterklaas, het bekladden van VOC-monumenten en de kritiek op TivoliVredenburg vanwege het organiseren van een kinderfeest met cowboys en indianen.

 • Hangen jullie de vlag op tijdens Koningsdag?

  Vrijdag is het weer Koningsdag! De mag de vlag weer uit. Uit onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 10 mensen van plan is om vrijdag de Nederlandse vlag te laten wapperen.

  Het vaakst in het noorden

  De vlag wordt het vaakst opgehangen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat de vlag het minst vaak uit.

 • Webwinkels in de fout met terugbetaling geretourneerde artikelen

  Webwinkels betalen lang niet altijd de kosten van geretourneerde producten terug. Daarmee overtreden ze de wet. De verschuldigde bedragen worden door 44 procent van de online winkels te laat, onvolledig of helemaal niet betaald, meldt de Consumentenbond na onderzoek.

  Op verschillende momenten bestelden onderzoekers meer dan 600 artikelen bij ruim 200 webwinkels. Vervolgens werden de bestelde artikelen geretourneerd.

  Honderd dagen wachten

  Volgens de wet moeten winkels binnen twee weken het volledige aankoopbedrag inclusief bezorgkosten terugbetalen. Lang niet alle webwinkels deden dat. In sommige gevallen moesten onderzoekers meer dan honderd dagen op hun geld wachten.

  Webwinkels gebruiken creatieve smoesjes. "Soms is er een artikel dat zo scherp is geprijsd dat het niet teruggestuurd mag worden", zei een woordvoerder van de Consumentenbond bij Spraakmakers op NPO Radio 1. "Een aantal bedrijven denkt zelf de regels te mogen interpreteren, maar zo werkt dat niet."

  Forse boetes

  Voor het vijfde jaar op rij onderzocht de Consumentenbond de gang van zaken bij retourzendingen. Er is wel wat verbetering te zien. Zo betaalde vorig jaar 36 procent van de bedrijven de bezorgkosten van geretourneerde producten niet terug, dit jaar is dat 22 procent.

  De Consumentenbond deelt de resultaten van het onderzoek met de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Eerder heeft dat al geleid tot forse boetes. Zo kreeg een winkel een boete van 500.000 euro. Het bedrijf betaalde geretourneerde producten niet terug en informeerde de klant daarover niet.

 • NPO 3FM had nog nooit zo weinig luisteraars

  Radiozender NPO 3FM blijft luisteraars verliezen. In het Nationaal Luister Onderzoek (NLO), dat maandelijks wordt gepubliceerd en dat is gebaseerd op panelonderzoek van het luistergedrag in de afgelopen twee maanden, heeft de zender een marktaandeel van 3,2 procent.

  Daarmee is NPO 3FM verdwenen uit de top-10 van best beluisterde zenders. Het station staat nu wat marktaandeel betreft op de twaalfde plaats, vlak achter muziekzender 100% NL, die 3,3 procent laat noteren. Niet eerder luisterden zo weinig mensen naar NPO 3FM.

  In dezelfde periode vorig jaar had NPO 3FM nog een marktaandeel van 4,8 procent. Toen luisterden er ruim 1,4 miljoen mensen naar. En vijf jaar geleden had de zender zelfs nog een marktaandeel van ruim 12 procent.

  Ter vergelijking: koploper Radio 538, dat de positie van marktleider heeft terugveroverd op NPO Radio 2, wist bijna 3,5 miljoen mensen te bereiken, en heeft een marktaandeel van 12,6 procent.

  NPO Radio 2 blijft wel de best beluisterde publieke radiozender (tweede plaats in het NLO) met een marktaandeel van 12,4 procent, ruim 2 procentpunt meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Naar dat station luisterden in februari en maart ruim 2,6 miljoen mensen.

 • Zorg wordt niet veiliger, vindt de patiënt

  De patiëntveiligheid is de afgelopen jaren niet toegenomen en het vertrouwen van de patiënt in de zorg is gedaald. Dat blijkt uit een nog lopend onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, dat inmiddels door ruim 6000 mensen is ingevuld.

  Uit de voorlopige resultaten blijkt dat vier op de tien mensen de afgelopen twee jaar weleens hebben meegemaakt dat er iets misging in de zorg. Bij twee op de tien mensen was dat bijna zo. Die cijfers zijn gelijk aan drie jaar geleden.

  Tegelijkertijd is het vertrouwen van patiënten in hun zorgverleners gedaald ten opzichte van de periode ervoor. Voelde drie jaar geleden 46 procent van de patiënten zich 'altijd' in veilige handen, nu is dat 43 procent. Het aantal mensen dat zich 'meestal' veilig voelt, daalde van 45 naar 44 procent.

  Reden tot zorg

  Hoewel de Patiëntenfederatie toegeeft dat de verschillen klein zijn, is er toch reden tot zorg. "De afgelopen jaren zijn er grote inspanningen gedaan om de zorg veiliger te maken. Dat heeft niet geleid tot minder fouten of een groter vertrouwen", zegt directeur Dianda Veldman.

  "Als het misgaat in de zorg kan dat verstrekkende gevolgen hebben", aldus Veldman. Mensen voelen zich lang onzeker, krijgen psychische problemen of houden blijvend letsel."

  De Patiëntenfederatie heeft in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar zorgen geuit. Morgen houdt de commissie een Algemeen Overleg over patiëntenvertrouwen. De federatie pleit er in de brief voor om patiënten vaker en beter bij de zorg te betrekken, om fouten te voorkomen.

  Het onderzoek van de Patiëntenfederatie loopt nog tot en met 4 mei.

 • De uitzending van 24 april

  Politiek reageert op nieuws over gefinancierde moskeeën

  Nieuwsuur en NRC publiceerden gisteren geheime informatie over de financiering van Nederlandse moskeeën door Saudi-Arabië en Koeweit. Buitenlandse Zaken heeft deze informatie jarenlang geheim gehouden. Vandaag vraagt Nieuwsuur om reacties van politici in Den Haag.

  En hoe gaan andere landen eigenlijk om met dit soort financieringen? We spreken Ednan Aslan, hoogleraar islamitische theologie en adviseur van de Oostenrijkse regering. In dat land is drie jaar geleden een islamwet ingegaan, die onder andere dit soort financiering tegenhoudt. Hoe gaat het daar nu?

  Klant wordt steeds vaker om beoordeling gevraagd

  Hoe ver kan een bedrijf gaan om het lot van zijn werknemers in handen te leggen van de klant? Op internet was het al gemeengoed om na elke aankoop een evaluatie van de service te moeten geven, maar ook in steeds meer fysieke winkels mag de klant zijn genoegen of ongenoegen laten blijken. Is dat een goede ontwikkeling?

 • Amalia bevallen van een tweeling

  Amalia heeft een tweeling gekregen! Niet prinses Amalia, maar een kroonmaki in Dierenpark Amersfoort.

  Half-aapje

  De halfaapjes worden kroonmaki's genoemd omdat hun hoofd een klein beetje oranje is. De moeder van de tweeling heet Amalia. De tweeling houdt zich stevig vast aan haar buik. Het is nog niet bekend of de twee kleine aapjes jongens of meisjes zijn.

 • Republikeinen: koning kost veel meer dan we denken

  De getallen over de kosten van het koningshuis in de rijksbegroting kloppen niet, stelt het Republikeins Genootschap. Volgens de tegenstanders van de monarchie zijn de werkelijke kosten zes keer hoger. Na twee jaar onderzoek presenteert het genootschap vandaag een rapport over de kosten van de Oranjes.

  De officiële begroting voor het Koninklijk Huis, die altijd met Prinsjesdag wordt gepresenteerd, houdt een bedrag van zo'n 60 miljoen euro aan. Maar volgens de republikeinen kosten de Oranjes de samenleving in werkelijkheid 350 miljoen euro per jaar.

  Waar dat verschil vandaan komt? Er zijn volgens de onderzoekers van het genootschap veel verborgen kosten. Zo rekenen ze ook het onderhoud van paleizen tot de kosten van het koningshuis. Dat kost zo'n 10 miljoen euro per jaar, inclusief de gederfde inkomsten omdat de Oranjes geen huur betalen.

  Ruimte in ambassades

  Maar ook de kosten die gemeenten maken als de koning op Koningsdag langskomt moeten meegerekend worden, vindt het genootschap. Ook hebben veel ambassades in het buitenland een ruimte, uitsluitend bedoeld om leden van het koningshuis te kunnen laten verblijven en slapen. Die hebben wel geld gekost, maar staan volgens de onderzoekers bijna continu leeg.

  Om koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix te beveiligen wordt volgens het rapport 40 miljoen euro per jaar uitgegeven. Het kabinet houdt die kosten uit veiligheidsoverwegingen geheim.

  Maar de Oranjes kosten ons vooral zo veel omdat ze nauwelijks belasting betalen, betogen de republikeinen. Daardoor loopt de fiscus volgens hoofdonderzoeker René Zwaap elk jaar 192 miljoen euro mis. Hij schat het vermogen van de Oranjes op zo'n 12 miljard euro. Ze vormen daarmee een van de rijkste vorstenhuizen van Europa. En tevens een van de duurste. De Britten geven weliswaar 100 miljoen euro meer uit aan hun koningshuis, maar die kosten worden over vier keer zo veel inwoners verdeeld.

  Giswerk

  Een woordvoerder van het Koninklijk Huis noemt de berekeningen "giswerk". Ook benadrukt hij dat het feitelijk onjuist is dat de koning geen belasting betaalt over zijn vermogen. Hij heeft een ontheffing over het deel van de vermogensbestanddelen die dienstbaar zijn aan de uitoefening van zijn functie. "De berekening van het Republikeins Genootschap kan derhalve alleen op grond hiervan niet kloppen."

  Zwaap geeft zelf in het rapport toe dat hij met "creatief rekenwerk" tot een totaalplaatje is gekomen, gebaseerd op schattingen en aannames. "Mochten deze aannames op verkeerde premissen berusten, dan horen wij graag van het Oranjehuis", staat in de inleiding.

  Het onderzoek van het Republikeins Genootschap is betaald met geld dat is bijeengebracht via een crowdfundingsactie. Zwaap en zijn team kregen naar eigen zeggen tientallen tips van ambtenaren via de speciaal opgerichte klokkenluiderssite 'Willileaks'.

 • Dit is het nieuwe voetbalshirt van Oranje

  De spelers van het Nederlands elftal voetballen vanaf volgende maand in nieuwe kleren. Voetbalbond KNVB heeft foto's van de nieuwe shirts laten zien.

  Leeuw

  Op het shirt van de voetbalvrouwen een leeuwin. Bij de mannen staat op die plek een leeuw. Ook staan er dunne, witte strepen op de mouwen. De Nederlandse mannen zullen het shirt als eerste dragen tijdens hun volgende oefenwedstrijd. Die is op 31 mei.

  Vrouwen

  De vrouwen dragen het shirt vanaf 12 juni. Dan spelen ze een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije. Als de spelers in het buitenland voetballen, spelen ze in een blauw-shirt:

  Zo zagen de vorige shirts eruit:

 • Grote steden vrezen nieuw beleid over achterstanden in het onderwijs

  De grote en middelgrote Nederlandse steden maken zich zorgen over de ondersteuning aan duizenden kinderen met een achterstand op school. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs gaat een pot van bijna 750 miljoen euro opnieuw verdelen over steden en gemeenten. De grotere steden vrezen dat zij daardoor minder geld krijgen.

  Grote steden hebben relatief veel kinderen met een achterstandspositie. Daarom kregen zij tot nu toe meer geld van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maar de regels gaan op de schop: meer kinderen in meer gemeenten krijgen recht op ondersteuning, terwijl het totale budget niet even hard mee stijgt.

  Volgens ongeveer veertig steden als Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Tilburg raken kwetsbare kinderen verder op achterstand als de gevreesde plannen doorgaan.

  Opleidingsniveau ouders

  Om te bepalen wie een 'achterstandsleerling' is, werd tot nu toe gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders. Dit zorgde in de praktijk voor problemen, omdat bijvoorbeeld kinderen van nieuwkomers wel hoogopgeleide ouders hebben, maar in de klas kunnen kampen met taalachterstanden. Het gevolg was dat steeds minder kinderen onder de categorie 'achterstand' vielen en scholen dus minder geld kregen, terwijl ze het extra geld wel nodig hadden voor kwetsbare leerlingen.

  Daarom verandert minister Slob de criteria voor achterstandsondersteuning en de verdeelsleutel voor gemeenten en scholen. En deze week maakt hij bekend hoe het geld dan precies verdeeld gaat worden. Daarvoor zijn vijf plannen gemaakt.

  In vier van de vijf plannen komen de meeste grote en middelgrote steden er bekaaid vanaf, menen de G4 en de G40, samenwerkingsverbanden van de grotere steden. "De inspanningen voor het bestrijden van achterstanden hebben niet alleen effect op individuele kinderen, maar veelal ook op kwetsbare ouders en wijken. Het is niet verantwoord om dat met minder geld te moeten doen", zegt wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg.

  Volgens de steden is de verwachte verdeelsleutel van de nieuwe plannen niet in verhouding. Zo kan een gemeente met 38.000 inwoners, die nu 167.000 euro krijgt, met de plannen van de minister straks tussen de 1 en 1,3 miljoen ontvangen; een stijging van maar liefst 500 procent. In dezelfde plannen daalt het budget van bijvoorbeeld Den Bosch met ruim 150.000 inwoners met 10 tot 25 procent.

  'Eerst budget verhogen'

  De koepel voor basisscholen, de PO-Raad, is blij dat de criteria voor het bepalen van een achterstand op de schop gaan. Maar ook zij verwachten dat de bestrijding van achterstanden in grotere steden versobert als gevolg van het nieuwe beleid.

  "Hoe dan ook is er per kind minder geld doordat het totale budget over meer kinderen wordt verdeeld. En omdat het budget de afgelopen jaren al met zo'n 150 miljoen euro is afgenomen, zien wij dit als het verdelen van schaarste", aldus een woordvoerder van de PO-Raad. "Wij hebben er daarom ook steeds voor gepleit om eerst het budget te verhogen en dan pas de nieuwe indicator in te voeren."

  Recent trok de Inspectie van het Onderwijs de conclusie dat de kansen in het onderwijs afnemen, de tweedeling toeneemt, de kwaliteit achteruitgaat en de resultaten omlaaggaan. Tegelijkertijd concludeerde de inspectie vorig jaar dat er met het geld voor onderwijsachterstanden goede resultaten zijn geboekt. Met veel van de scenario's die de minister nu voorstelt om de onderwijsachterstandsgelden te herverdelen, dreigt de kwaliteit van het onderwijs in de steden ernstig onder druk te komen, zeggen de steden.

  Het kabinet maakt tegelijkertijd wel extra geld vrij voor onderwijsachterstanden voor peuters. Het gaat om 170 miljoen euro in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie, zodat gemeenten peuters meer taalvaardigheden kunnen leren. Daarnaast investeert het kabinet structureel 15 miljoen extra in verdere versterking van de onderwijskansen. Maar volgens de steden en de PO-Raad is dat bij lange na niet genoeg.

 • Drie vragen over proeven op dieren

  Al jaren is er discussie over: moeten producten getest worden op dieren? Vandaag gaat het er al helemaal over, want het is Wereldproefdierendag.

  Wist je dat er in Nederland ook testen worden gedaan op dieren? In dit filmpje hoor je er meer over:

 • Jongens krijgen vaker straf op school dan meisjes

  Niet naar de juf of meester luisteren, je pet ophouden in de klas of met je stoel wiebelen: daar kan je allemaal straf voor krijgen. Het Jeugdjournaal deed er onderzoek naar. En daaruit blijkt dat op 9 van de 10 basisscholen weleens straf wordt gegeven.

  Jongens vaker dan meisjes

  De helft van de kinderen in ons onderzoek heeft weleens straf gehad. En jongens worden op school ongeveer twee keer zo vaak gestraft als meisjes.

  Bijna een kwart van de kinderen vindt straffen vervelend en zegt dat ze moeten worden afgeschaft.

 • Kort geding om 'maatschappij ontwrichtende' staking in streekvervoer

  De werkgevers in het openbaar vervoer spannen een kort geding aan om een grote staking begin volgende week in het streekvervoer te voorkomen. De vakbonden FNV en CNV willen met de 48-uursstaking op maandag en dinsdag druk zetten op de cao-onderhandelingen. Er dreigen nauwelijks streekbussen en regionale treinen te rijden.

  Fred Kagie, voorzitter van werkgeversorganisatie VWOV, wil met het kort geding vooral tijd winnen. "We hebben na lang onderhandelen op 15 januari een overeenkomst gesloten. Pas 2,5 maand later hoorden we dat het bod is afgewezen. Op 16 april kwamen ze met nogal ingrijpende wijzigingen en met het ultimatum dat afgelopen nacht verstreek."

  Efteling

  "Zij hebben er zelf maanden over gedaan en gunnen ons nauwelijks de tijd om naar de nieuwe voorstellen te kijken", zegt Kagie, die onder meer streekvervoerders als Arriva, Connexxion en Keolis vertegenwoordigt. Hij vindt de keuze voor 30 april en 1 mei, in een groot deel van het land aan het begin van de drukke meivakantie, niet in balans. "Denk aan de lijnen naar Schiphol, naar de Efteling en de Keukenhof die dan niet rijden."

  Het kort geding moet de "maatschappelijk ontwrichtende staking" voorkomen. "We willen graag praten, maar wat we vooral willen is een beetje tijd om ons daarop goed te kunnen voorbereiden. Een beetje zorgvuldigheid."

  Plaspauze

  Wilfred Jonkhout van vakbond FNV bestrijdt dat de werkgevers te weinig tijd hebben gekregen om het nieuwe voorstel te bestuderen. "Er is geen sprake van een nieuw voorstel, het gaat hier om de eisen uit ons ultimatum waarover we al maanden onderhandelen. Het enige dat onze achterban vraagt, is dat de voorstellen concreet worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat wordt vastgelegd hoeveel minuten een plaspauze of herstelmoment duurt."

  De eerste twee dagen van de meivakantie zijn volgens Jonkhout juist een goed moment voor de staking. "Omdat minder mensen dan aan het werk zijn, hebben minder mensen er last van. Later kan niet, omdat de examens dan beginnen."

  Onder FNV-leden is er een actiebereidheid van 99 procent, zegt Jonkhout. Hij gaat er dan ook van uit dat het streekbusvervoer helemaal platligt. Ook de regionale treinen, oftewel de lijnen die niet worden uitgevoerd door de NS, zullen dit keer meedoen aan de staking omdat er ook daar een cao-conflict is.

  Volgens Jonkhout wordt er niet alleen gestaakt voor de chauffeurs, maar ook voor de reizigers. "Hoge werkdruk leidt tot onveilige situaties, zoals te hard rijden en pauzes overslaan. Dat moet anders."

  Maanden onderhandeld

  Ook Hanane Chikhi, onderhandelaar namens CNV Vakmensen, vindt niet dat de werkgevers te weinig tijd hebben gehad om het voorstel te bestuderen. "We onderhandelen al sinds oktober vorig jaar en in maart hebben we gezegd dat onze leden het resultaat niet voldoende vinden. De werkgevers zijn niet gekomen met een verbetervoorstel."

  Die pijn zit met name in de werkdruk en in de beloning. "Het gaat om afspraken over de sanitaire stop, maar de werkdruk is al jaren een probleem."

  Volgens Chikhi is voor de staking juist bewust gekozen voor de meivakantie. "Net als bij de staking op 4 januari; die viel ook in de vakantie. Op die manier belasten we er zo min mogelijk forensen en studenten mee."

 • Tieners kiezen het liefst voor lekker, goedkoop en makkelijk eten

  Koop jij weleens zonder je ouders iets te eten? Als middelbare scholieren dat doen, kiezen ze vooral voor iets dat lekker, goedkoop en makkelijk is. Dat blijkt uit onderzoek.

  Boterhammen mee naar school

  De onderzoekers hebben aan 1000 tieners gevraagd wat ze het liefste eten op school. De meeste middelbare scholieren ontbijten thuis en nemen boterhammen mee voor de lunch. Meer dan de helft koopt ook nog wat extra's onder schooltijd. Bijvoorbeeld een warme snack in de kantine, iets lekkers uit de supermarkt of snoep uit een automaat.

  Gezond

  Af en toe kiezen tieners voor iets gezonds, zoals een flesje water of een stuk fruit als tussendoortje. Dat doen meisjes iets vaker dan jongens.

  Wij zijn benieuwd wat jij zou kiezen. Als jij iets te eten koopt, let je er dan op dat het gezond moet zijn? Reageer op onze stelling:

 • Explosie bij flatwoning Doetinchem

  Bij een flatwoning in Doetinchem is rond 03.15 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er mogelijk iets tegen de woning gegooid of neergelegd. De forensische opsporingsdienst is bezig met onderzoek.

  De bewoners raakten niet gewond. Wel is de woning beschadigd. Volgens een verslaggever van Omroep Gelderland hebben de bewoners het aanbod gekregen om de rest van de nacht elders door te brengen, maar hebben ze daar geen gebruik van gemaakt.

  Volgens de politie zijn er de afgelopen tijd meerdere meldingen van overlast geweest bij de flatwoning. Onderzocht wordt of er een verband is met de explosie van vannacht.

 • Wekdienst 24/4: Trumps eerste staatsbezoek en Armeense genocide herdacht

  Goedemorgen! Staatssecretaris Snel van Financiën is in Armenië voor de herdenking van de genocide in 1915 en de Amerikaanse president Trump ontvangt zijn Franse ambtgenoot Macron.

  Het blijft morgen grijs en regenachtig weer in de noordelijke helft van het land, bij maxima van 11 tot 15 graden. In het zuiden is het vaker droog en wordt het 13 tot lokaal 18 graden.

  Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Namens het kabinet gaat staatssecretaris Snel van Financiën naar Armenië voor de herdenking van de Armeense genocide in 1915. De kwestie ligt gevoelig in Turkije, dat ontkent dat er sprake was van genocide. In Brussel begint de donorconferentie voor Syrië. Twee dagen lang praten 85 landen en hulporganisaties over de hulp die Syriërs nodig hebben. Tot nu toe komt maar zo'n 20 procent van het geld binnen dat nodig is om alle vluchtelingen te helpen. De Franse president Macron gaat op bezoek bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot. Het is voor Trump zijn eerste officiële staatsbezoek sinds zijn verkiezing.

  Wat heb je gemist?

  Een proef om reizigers in het openbaar vervoer te laten in- en uitchecken met hun mobiele telefoon is mislukt. Translink, het bedrijf achter 'OV-chip mobiel' stopt per 15 juni met de proef.

  Direct na het starten van de proef stuitten de 8000 deelnemers op problemen. Zo bleek het aanmelden ingewikkeld en liep de app geregeld vast. Volgens een woordvoerder van Translink zoekt het bedrijf al naar nieuwe technieken om reizigers alsnog met hun mobiel te kunnen laten betalen.

  Ander nieuws uit de nacht:

  CBS: opnieuw economische groei, met name in Almere en regio Eindhoven: de Nederlandse economie groeide vorig jaar ruim 3 procent en dat is fors meer dan voorgaande jaren. Polen blijven steeds vaker in Nederland: uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 19 procent van de Poolse arbeidsmigranten terug wil naar Polen, terwijl dat in 2011 nog 31 procent was. Kim Jong-un bezoekt Chinese overlevenden busongeluk: in de Noord-Koreaanse provincie Hwanghae sprak de Noord-Koreaanse leider met onder anderen de Chinese ambassadeur Li Jinjun. Bush senior (93) geveld door infectie na begrafenis Barbara: de oud-president is met een bacteriële infectie opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Houston.

  En dan nog dit:

  Een Amerikaanse militair die in Afghanistan zijn geslachtsdelen was kwijtgeraakt heeft de eerste penis- en balzaktransplantatie ter wereld ondergaan. De operatie duurde 14 uur in totaal en vond plaats in het John Hopkins ziekenhuis in Baltimore. De militair, die anoniem wil blijven, kan waarschijnlijk deze week week naar huis. De artsen verwachten dat hij seksueel weer volledig weer zal kunnen functioneren.

  Fijne dag!

 • Polen blijven steeds vaker in Nederland

  Poolse arbeidsmigranten kiezen er steeds vaker voor definitief in Nederland te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onder Polen die sinds 2004 in Nederland zijn komen wonen. In Nederland staan zo'n 160.000 Polen ingeschreven.

  Driekwart van de ondervraagden zegt van plan te zijn in Nederland te blijven. Slechts 19 procent ziet zijn toekomst in Polen. Dat zijn aanzienlijk minder mensen dan bij een SCP-onderzoek in 2011. Toen wilde nog 31 procent terug naar zijn vaderland.

  De Polen die naar Nederland zijn gekomen, zijn vaak laag opgeleid en werken veelal onder hun niveau. Toch heeft driekwart van de ondervraagden een betaalde baan en ook is hun huisvestingssituatie verbeterd, meldt het SCP.

  Weinig sociaal contact

  Het lukt de migranten na al die jaren nog niet goed om contact te leggen met autochtone Nederlanders. Ze vinden weinig aansluiting, maar volgens het SCP is die wens er wel. 44 procent wil graag meer contact. Er is nauwelijks bezwaar tegen vriendschappen of huwelijken met autochtone Nederlanders.

  De gebrekkige kennis van de Nederlandse taal is een belemmering voor nauwere contacten, vermoedt het onderzoeksbureau. Slechts 10 procent van de Polen geeft aan nooit moeite te hebben met de taal.

  Discriminatie

  Poolse migranten zijn minder negatief over het maatschappelijke klimaat in Nederland ten opzichte van migranten dan andere migrantengroepen, maar zij ervaren in dezelfde mate persoonlijke discriminatie als die andere groepen. Volgens het SCP komt dat mogelijk doordat zij minder meekrijgen of zich minder mengen in discussies over discriminatie, zoals over het slavernijverleden en Zwarte Piet.

  Op de arbeidsmarkt hebben ze wel met discriminatie te maken. Dat is ook toegenomen de afgelopen jaren, vooral bij mensen die al langer in Nederland wonen.

 • Proef met OV-chip op mobiel mislukt

  De proef om met een mobiele telefoon te betalen in het openbaar vervoer stopt 15 juni. Dat heeft Translink, het bedrijf achter 'OV-chip mobiel', laten weten aan de 8000 deelnemers van de proef.

  Het idee van de app is dat ov-reizigers niet meer hoeven in en uit te checken met een pasje, maar dat gewoon met hun smartphone kunnen doen.

  Direct na de introductie vorig jaar mei stuitten gebruikers op problemen. Het aanmelden bleek ingewikkeld en de app liep geregeld vast. Volgens een woordvoerder van Translink zijn de gebruikers op dit moment wel tevreden, maar blijft de techniek achter.

  In totaal is 2,2 miljoen euro in de proef geïnvesteerd.

  Volgens een woordvoerder zoekt het bedrijf op dit moment al naar nieuwe technieken om reizigers alsnog met hun mobiel te kunnen laten betalen.

  Aanfluiting

  Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV spreekt van een aanfluiting. "Het is heel veel reizigers überhaupt niet gelukt om aan de proef mee te doen omdat ze maar liefst drie apps op hun telefoon moesten installeren, hetgeen vaker niet dan wel lukte door allerlei problemen."

  Volgens de organisatie hadden reizigers vaak last van technische storingen, incompatibiliteit van telefoonsoftware met de software van de chips en problemen bij telecomproviders. Ook zouden meningsverschillen tussen Translink en de telecomproviders een rol hebben gespeeld.