Nieuws

NOS Binnenland
 1. In Amsterdam is een verdachte opgepakt van de mislukte poging om crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te halen. De 22-jarige man werd vanmorgen rond 05.00 uur van zijn bed gelicht in het huis van een familielid, zegt de politie.

  Agenten gebruikten explosieven om de woning binnen te komen. De man werd zonder problemen aangehouden en afgevoerd.

  Mocro-oorlog

  Volgens Het Parool gaat het om hoofdverdachte Rachid el M. Hij wist sinds de ontsnappingspoging afgelopen oktober uit handen van de politie te blijven. Hij zat ondergedoken bij zijn broer, schrijft de krant.

  Samen met een aantal anderen zou hij hebben geprobeerd om Benaouf A., kopstuk uit de Amsterdamse Mocro-oorlog, met een helikopter te bevrijden. A. zat in Roermond een straf van twaalf jaar uit voor het aansturen van de liquidatie van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh, in oktober 2012.

  Na de verijdelde ontsnappingspoging werd A. overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

 2. Discussie over een standbeeld van Michiel de Ruyter, een relletje rond een beeld in het Mauritshuis, de Amsterdamse J.P. Coenschool die van zijn naam af wil. Het debat over het Nederlandse verleden laaide de afgelopen tijd op. Maar uit Urk komt een tegengeluid; de gemeente gaat straten in een nieuwbouwwijk vernoemen naar zeehelden van vroeger.

  Initiatiefnemer is Jan Koffeman van de partij Hart voor Urk. "Toen wij hoorden dat deze mensen kritiek kregen, hebben wij gezegd: dat mag niet gebeuren. Wij op Urk zijn een zeevarend volk, vandaar dat deze mensen ons bijzonder aanspreken."

  Dus diende Hart voor Urk een motie in. De rest van de gemeenteraad steunt het plan. En veel inwoners lijken het daarmee eens te zijn, merkte verslaggever Ewout de Bruijn van het NOS Radio 1 Journaal, die vanochtend op Urk was. "Mensen zijn hier verbaasd dat er ophef is."

  "Ja, zeehelden van vroeger, die hebben altijd een speciaal plekje natuurlijk", zegt een Urker tegen de verslaggever. Een ander zegt: "U en ik hebben ook foute dingen gedaan. Er is geen een mens goed, u niet en ik niet."

  Koffeman sluit zich daarbij aan. "Je moet maar zo rekenen: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen." Volgens hem moeten de daden van vroeger worden gezien in het licht van die tijd. "Wij willen niet dat men die dingen, die negatief kunnen zijn, gaat gebruiken om nu het verleden door strepen. Nederland heeft veel te danken aan deze mensen."

  Karwan Fatah-Black, onderzoeker en docent gespecialiseerd in koloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden, is verbaasd over het Urkse plan. "Ik zie echt problemen met het op een voetstuk plaatsen van deze mensen. Het is een heel eenzijdige kijk op de geschiedenis."

  Volgens Karwan is van J. P. Coen bijvoorbeeld helemaal niet zo duidelijk wat hij nou voor Nederland heeft betekend. "Hij was in zijn tijd al omstreden, in Nederland, maar zeker op de plekken waar hij heeft huisgehouden."

  Straatnamencommissie

  De historicus begrijpt dat maritieme geschiedenis belangrijk is voor een gemeente die zo verbonden is met de zee, maar hij ziet andere manieren om het verleden te eren. "Je kan straten vernoemen naar schepen, naar mensen die op Urk zijn geboren of naar mensen die van daaruit hebben gevaren."

  Of dat gaat gebeuren, hangt af van de straatnamencommissie van Urk, want die moet nog officieel beslissen over de straatnamen. Overigens is de kans klein dat Fatah-Blacks advies wordt opgevolgd. Er zit maar één iemand in de commissie en die heeft al laten weten dat hij zich in de motie van Hart voor Urk kan vinden.

  NOS op 3 maakte eerder een reportage over omstreden standbeelden in Nederland:

 3. De familie van de gisteren begraven oud-premier Ruud Lubbers is dankbaar voor alle condoleances en andere uitingen van medeleven na het overlijden van de staatsman, vorige week woensdag. "De overweldigende belangstelling voor Ruud heeft ons, eerlijk gezegd, wel een beetje overvallen - en heel erg goed gedaan", zegt zijn weduwe Ria Lubbers.

  Op het nationaal condoleanceregister hebben inmiddels 1778 mensen een boodschap nagelaten voor de nabestaanden.

  De familie laat weten alle medeleven als een erkenning te zien "voor wat Ruud Lubbers voor Nederland heeft betekend".

  Bij de herdenkingsdienst in de Rotterdamse Laurentius- en Elisabethkathedraal waren de drie nog levende oud-premiers, Van Agt, Kok en Balkenende, aanwezig evenals enkele bewindslieden en veel prominenten van Lubbers' partij CDA. Premier Rutte was een van de sprekers tijdens de plechtigheid. Na de dienst is Lubbers in besloten kring begraven.

 4. In de Tweede Kamer is er alom tevredenheid over het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de opening van Lelystad Airport met zeker een jaar uit te stellen.

  Coalitiepartij CDA noemt het goed dat de minister inziet dat zorgvuldigheid in het proces voorop staat. "De extra tijd is van groot belang om het vertrouwen van onze inwoners te herstellen", zegt Kamerlid Amhaouch.

  D66, ook deel van de coalitie, vindt dat Lelystad niet geopend kan worden op basis van "rammelend onderzoek". "Eerst moet een onafhankelijke commissie beoordelen of er nú wel een deugdelijk onderzoek ligt over de gevolgen voor omwonenden en de leefomgeving", stelt Kamerlid Paternotte.

  GroenLinks: afstel

  Kamerlid Bruins van de ChristenUnie drong al eerder aan op uitstel van de opening. Dat het kabinet nu diezelfde mening heeft noemt hij logisch. "De minister maakt de enige juiste keuze. Door de fouten die in het verleden zijn gemaakt, is het vertrouwen in de regio tot onder het nulpunt gedaald."

  Oppositiepartij GroenLinks beklemtoont dat de pas op de plaats te danken is aan de inzet van omwonenden van de luchthaven. Kamerlid Kröger: "Alleen lost een jaar uitstel niets op. Het luchtruim is té vol en de groei van de luchtvaart staat haaks op de klimaatdoelen. Wat GroenLinks betreft wordt uitstel afstel."

  PVV: laat Schiphol groeien

  Kamerlid Graus van de PVV zegt dat hij al jaren pleit voor het stoppen met de ontwikkeling van Lelystad. "Laat Schiphol verder groeien. Dan voorkom je dat miljoenen mensen die er niet voor hebben gekozen in de buurt van een luchthaven te wonen enige overlast ondervinden."

  Ook de PvdA noemt het een verstandig besluit om de uitbreiding van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. "De PvdA vindt dat eerst het luchtruim op orde moet zijn, met minder overlast voor bewoners en duidelijkheid over de aanvliegroutes", zegt Kamerlid Van Dijk.

 5. Goedemorgen! Vandaag spreekt premier Rutte in Londen zijn ambtgenoot May, wordt het programma van festival Pinkpop bekendgemaakt en debatteert de Tweede Kamer over Schiphol en lerarensalarissen.

  De komende uren vriest het licht en komt mogelijk een enkele mistbank voor. Verder schijnt de zon vandaag geregeld en wordt het vanmiddag 4 tot 6 graden bij een matige noordoostenwind.

  Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

  Wat kun je vandaag verwachten?

  Premier Rutte reist deze dagen van de ene naar de andere Europese hoofdstad. Vandaag voert hij in Londen besprekingen met zijn Britse ambtgenoot Theresa May. Maandag was hij nog in Berlijn waar hij een ontmoeting had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In Amsterdam wordt het programma van de 49ste editie van Pinkpop bekendgemaakt. Het festival vindt plaats op 15, 16 en 17 juni 2018 op het festivalterrein van Megaland in Landgraaf. In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de veiligheid van het vliegverkeer op Schiphol. In een ander Kamerdebat zal gaan over de lerarensalarissen gaan en het lerarentekort.President Trump ontvangt scholieren uit Parkland voor een 'luistersessie' op het Witte Huis. De scholieren komen praten over de schietpartij op hun school.

  Wat heb je gemist?

  Het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Dat melden De Telegraaf en RTL Nieuws. In het oorspronkelijke plan zou het vliegveld vanaf april 2019 uitgebreid worden, maar hier was veel verzet tegen. Omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast en luchtvervuiling. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil de extra tijd waarschijnlijk gebruiken om meer onderzoek naar overlast te doen.

  Ander nieuws uit de nacht:

  Rode Kruis: te weinig mensen durven te reanimeren of AED te gebruiken: de angst zit volgens het Rode Kruis vooral tussen de oren, omdat een AED eenvoudig te bedienen is. VVD'er Han ten Broeke niet in voor post Zijlstra: de buitenlandwoordvoerder van de partij zei in Jinek dat hij om medische redenen daartoe niet in staat is. Gewonden door brand in flat Rotterdam: de brand begon in een meterkast op de derde verdieping. Elf mensen die rook hebben ingeademd, zijn naar het ziekenhuis gebracht. VS: Noord-Korea zag op valreep af van ontmoeting bij Spelen: Noord-Korea haakte op het laatste moment af toen minister Pence kritiek leverde op de mensenrechtenschendingen in Pyongyang.

  Wat gebeurt er op de Olympische Winterspelen?

  De Nederlandse achtervolgingsploegen gaan op de langebaan op jacht naar goud. Zowel de mannen als de vrouwen zijn de regerend olympisch kampioen en die titel willen ze graag prolongeren. Daarvoor moeten ze dan wel eerste de halve finales winnen.Om 12.00 uur komen de Nederlandse vrouwen (Lotte van Beek, Ireen Wüst en Antoinette de Jong) op de baan tegen de VS. Een klein half uurtje later, om 12.28, schaatst de mannenploeg (met Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen) tegen Noorwegen.De finales bij de ploegenachtervolging zijn respectievelijk om 13.56 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen). De Nederlandse shorttrackvrouwen mogen zich melden op Medal Plaza, waar ze de bronzen medaille krijgen omgehangen na de stunt van gisteren op de relay. Dankzij twee straffen in de A-finale mocht Nederland, dat de B-finale won, maar kansloos leek voor een medaille, toch juichen.

  De voorbeschouwing en de races zijn vanaf 11.30 uur live te zien op NPO 1 en NOS.nl

  Meer over de Spelen en wat er afgelopen nacht gebeurde lees je hier.

  En dan nog dit:

  Nederland heeft er een rijksmonument bij: het Evoluon in Eindhoven. Het futuristische gebouw heeft de vorm van een vliegende schotel en werd in 1966 geopend. Het Evoluon wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte en congrescentrum.

  Fijne dag!